Teatru: Farmecul adânc al Rusiei

„Povestirile lui Shukshin” sau Farmecul adânc al Rusiei este un spectacol format din opt reprezentații scurte, pline de nostalgie. Actorii încearcă nu doar să prezinte viețile sătenilor sovietici din anii ’70, ci să și înțeleagă ce determină personajele lor să fie așa cum sunt ele. Notele tragice ale relațiilor umane normale apar prin umor și ironie.

Regizorul leton Alvis Hermanis a încercat să evite punerea în scenă a clișeelor rusești, ceea ce nu a împiedicat spectacolul să devină unul dintre cele mai de preț al Teatrului Națiunii.

Anul acesta s-au împlinit opt ani de când actorii ruși poartă spectacolul prin toată lumea, din Santiago de Chile la New York, prin aproape toată Europa, apoi, și, în sfârșit, în Romania în cadrul FITS.

Farmecul©IMihaela Marin

Un spectacol adevărat nu suportă falsitatea” spunea actorul principal, Yevgeny Mironov. Și chiar așa e! Timp de câteva zile, actorii Teatrului Națiunii au vizitat satul de unde provin povestirile scriitorului Shukshin, timp în care au încercat să fie pe cât mai mult ei înșiși, să stea departe de masca și rolul actorului, să se împletească cu prospețimea mediului înconjurător pentru ca mai apoi să poată transmite spectatorilor cât mai bine toate trăsăturile personajelor.

Tot în acel sat s-a și născut ideea de a folosi ca decor imagini reale cu locuitorii satului, astfel că, la fiecare dintre cele opt povești, decorul se schimbă și publicului îi sunt prezentate poze cu oameni reali ce poartă povestirile de pe scenă în propriile lor vieți. Succesul spectacolului se datorează exprimării, cu sinceritate, a unor trăiri de adevăr, dragoste și ură în varianta lor cea mai pură, filtrată cât se poate de minuțios de către actori ruși.

Atât publicul sibian cât și restul spectatorilor festivalului s-au declarat norocoși în a avea posibilitatea de a vedea la ei în țară o reprezentație apreciată internațional cu actori de clasă înaltă: „Este absolut impresionant felul în care actorii reușesc să sensibilizeze publicul, condiția fizică și talentul lui Yevgeny Mironov sunt de invidiat” – Ștefan, 28 de ani.
„Schimbul de roluri mi s-a părut fabulos, faptul ca fiecare dintre actori a jucat opt personaje diferite, au dansat, cântat inclusiv și la acordeon și au plâns cu o deschidere de suflet pură, m-a făcut să iubesc și apreciez cu desăvârșire acest spectacol” Dana, 30.

 

Spectacolul “Adâncul farmec al Rusiei” s-a jucat două zile în cadrul FITS, de fiecare dată cu sala plină și cu aplauze răsunătoare.
***
Text scris de Cristina Boghiu, voluntar în cadrul Departamentului Comunicare
Foto: Mihaela Marin | FITS 2016

keyboard_arrow_up