FITS 2017: Minetti

A doua reprezentație a spectacolului de teatru ”Minetti”, de Thomas Bernhard, în regia lui Rimas Tuminas a avut loc în cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Deja cu o jumătate de oră înaintea începerii spectacolului, publicul s-a strâns în număr mare în fața sălii BRD Scena 9, așteptând cu sufletul la gură să ia parte la reprezentația actorilor ruși.

Spectacolul îl aduce în lumina reflectoarelor pe Minetti, un domn în vârstă, fost actor în tinerețea sa, care sosește într-o noapte vijelioasă de iarnă, cu câteva ore înaintea Anului Nou, la un hotel din Ostende. În urma unei scrisori primite, Minetti are o întâlnire cu un director de teatru, care i-a solicitat să interpreteze pentru ultima oară rolul „Regelui Lear”.

În valiza pe care o deține, se află ascunsă masca „Regelui Lear”, pictată de James Ensor. De-a lungul monologului său, Minetti tratează teme grave, precum condiția actorului, percepția societății asupra artei teatrale și teama de  ratare. Toată acțiunea se petrece în holul hotelului, care devine locul de tranziție dintre lumea reală și cea fantastică. Holul este locul de întâlnire al unor personaje precum o tânără fată care își așteaptă iubitul, un bufon, un pitic, un acordeonist, cântăreți de operă etc.

Scenograful Adomas Jacovski aduce în fața publicului un decor care se deosebește prin armonia formei. Mobilierul simplist și, în același timp, elegant creează o atmosferă de epocă în care personajele se integrează perfect, formând un tablou superb capabil să introducă spectatorii într-o lume fictivă din secolul XX.

Spectacolul ”Minetti” a fost primit foarte bine de public, excelând prin regie, jocul actoricesc și scengrafie. Autenticitatea actorilor, dedicarea acestora și menținearea misterului pâna la final au făcut ca spectatorii să ramană cu gândul la minunata reprezentație.

Articol scris de Diana-Elena Burugă și Oana Neagoe, voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR.

*credit foto: Mihaela Marin

 

keyboard_arrow_up