FITS 2017: Romeo și Julieta din Orient

În cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, compania chineză ”Shaoxing City Performance Co” a adus pe scena Filarmonicii de Stat spectacolul de operă, Romeo și Julieta, bine cunoscuta dramă sheakspeariană, transpusă, de această dată, într-un ambient oriental.

Spectacolul de operă surprinde frumoasa poveste de dragoste dintre Zhu Yingtai și Liang Shanbo. Zhu Yingtai, o fată silitoare care se deghizează în băiat din dorința de a studia în orașul Hangzhou, îl întâlnește pe Liang Shanbo cu care leagă o strânsă prietenie. Cei doi se decid să devină frați de cruce și din această prietenie se încropesc sentimente de iubire. După trei ani de studiu, Yingtai primește zdruncinătoarea veste că trebuie să se întoarcă  numai decât acasă.

Distrus de plecarea subită a lui Zhu Yingtai, Shanbo se decide să fie tovarășul de drum al prietenului său pentru ultima oară. Pe drum tânăra se desconspiră și prinde speranță că ceva ar putea exista între cei doi. Cu toate că Shanbo află adevărul despre identitatea adevărată a fetei, prospectul pentru un viitor împreună le este curmat de faptul că Yingtai este promisă de tatăl ei fiului guvernatorului prefecturii, Ma Wencai.

Veritabili Romeo și Julieta, cei doi îndrăgostiți sfârșesc tragic, dar iubirea lor renaște ca o pasăre phoenix și se metamorfozează în fluturi, zburând prin aer în ritm de dans.

Toată povestea de iubire s-a materializat într-un decor simplist, dar care a fost compesat prin maiestuoasele costume tradiționale chinezești, podoabele de păr și machiajul tipic asiatic. Interpretarea artiștilor este una care poate părea neobișnuită, distribuția fiind formată doar din femei.

”Romeo și Julieta din orient” este un spectacol care reușește să plaseze o dramă occidentală într-un cadru asiatic, demonstrând că iubirea se manifestă în toate colțurile lumii.

Articol scris de Oana Neagoe și Cristina Arcaș, voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR.

*credit foto: Dragoș Dumitru

keyboard_arrow_up