FITS 2017: Deșteptarea Primăverii

Spectacolul Deșteptarea Primăverii ilustrează într-un mod inedit perioada adolescenței, o vârstă a schimbărilor profunde și a riscurilor invitabile, tinerii aflând secretele vieții și cum adulții se tem să le ofere înformațiile necesare, considerându-i încă nepregătiți.

Protagoniștii descoperă într-un mod satiric iubirea, sexualitatea, atracția față de celălalt, propriile trupuri dar și suferința.

Reprezentația tratează un subiect complex: conflictul dintre generații, care a fost prezent încă din cele mai vechi timpuri. Pe lângă aceasta, mai este povestea de dragoste, viața de licean și relațiile cu adulții. Dominația sobră a părinților și a profesorilor prăbușec într-un mod brutal visurile tinerilor care tânjesc după o viață lipsită de prejudecăți, liberă, fără reguli și unde pot descoperi sursa sentimentelor care îi macină.

Părinții evită în mod deosebit acestă discuție, tratând totul cu superficialitate și insensibilitate față de proprii lor copii. Mi-ar plăcea copilo să te păstrez așa cum ești intensificând dorința mamei de a-i rămâne copilul în continuare o simplă fetiță inocentă, știind totuși că acest lucru este imposibil.

Moritz, Wendla și Melchior sunt principalele victime ale acestui joc vicios al societății și prejudecăților, simțindu-se pierduți, neputincioși în a-și explica visele, senzațiile stranii din corp, tranformările și impulsurile sexuale care le domină gândurile și pe care nu le pot explica singuri. Presiunea și vinovăția simțită de personajul reflector, Melchior, îl înnebunesc, nesuportând acuzațiile celorlalți. Acesta dorește într-un moment de rătăcire să se sinucidă, alăturându-se astfel celor doi prieteni, dar este salvat într-un ultim moment.

Actori tineri și debutanți de la Teatrul Mic, interpretează această piesă într-un mod deosebit, transmițând publicului sentimente intense de empatie și tristețe în ceea ce îi privește pe protagoniși, dar și pe restul personajelor. De asemenea, spectatorii, martori ai acestei drame, sunt inevitabil uimiți și răscoliți de jocul actoricesc, de decorul ambiantic, de atomsfera erotică și de spontaneitatea dată de muzica live a trupei FIRMA.

Un rol esențial în creerea acestei piese este și prezența trupei de muzică, conferindu-i acestui spectacol și caracterul de concert. Din senin un înger a decăzut și sângerează-n taină pe cămașa albă a lui Isus/ Sângerează vise la nesfârșit prin rănile deschise din mângâierea lumii acestea sunt versurile prin care solistul prezintă în ansamblu soarta acestor adolescenți.

Aceast spectacol dorește în mod special să dărâme prejudecățile care strică relațiile parentale și să prezinte realitatea dură pe care cu greu o depașesc adolescenții.

 

Articol scris de Ioana Gaborean și Burugă Diana, volnutare ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR

*credit foto: Sebastian Marcovici

keyboard_arrow_up