FITS 2017: YAMA

*credit foto: Mihaela Martin

Compania de dans contemporan ”Vertigo” nu este la prima reprezentație în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Mult aclamații dansatori israelieni au încântat publicul festivalului și în 2012. Compania israeliană impresionează la această ediție prin două spectacole inedite, ”Vertigo 20” și ”Yama”, în coregrafia Noei Wertheim.

Coregrafa se inspiră din natură, ea însăși trăind în sânul naturii într-un kibuț, iar pentru necunoscători acesta este un tip de comunitate rurală din Israel, în care oamenii fac totul împreună, fiind o mare familie. Titlul spectacolului este unul cu o puternică semnifiație. Tradus brut ”yama” înseamnă ”to the west”(la vest), literalmente simbolizând ”to the sea”(la mare). Așa cum apa este un element vital al vieții, așa este și dansul pentru locuitorii kibuților, care sunt recunoscuți la nivel mondial pentru talentul lor nemărginit în arta dansului.

*credit foto: Paul Băilă

Pe ritmuri orientale ale muzicii tradiționale din cultura ebraică, dansatorii pășesc cu grație în fața publicului nerăbdător de a pătrunde în lumea mistică a dansului. În veșminte extravagante, largi, de culoare neagră, unduindu-se ca niște stafii în lumina slabă a reflectoarelor, artiștii reușesc să se sincronizeze ca un întreg în ciuda complexității mișcărilor lor. Primele momente sunt executate de întreaga trupă de dans, iar apoi urmează o serie de momente solo. În continuare, artiștii se reunesc și prezintă o coregrafie nonconformistă. Talentul fiecărui dansator este valorificat atât prin momentele solo, cât și prin povestea construită împreună, asemenea locuitorilor unui kibuț. Sentimentul de mister se amplifică odată cu aproprierea treptată a unor cuburi răsfirate deasupra scenei, dinamica dansului fiind în armonie cu acestea.  

De-a lungul spectacolului se poate remarca trecerea subită dintre ritmuri specifice ebraice la cele contemporane, dând impresia unor bătăi de inimă, dar și contopirea cele două genuri.

Spectacolul atinge apogeul în clipa purificării, protogonista purtănd o luptă cu propriul ei corp, captiv sub greutatea lutului. În urma unui conflict interior cu consecințe vizibile, spiritul ei evadează triumfător, eliberăndu-se de povara păcatelor.

*credit foto: Sebastian Marcovici

”Mi-a plăcut dansatoarea principală cel mai mult”, ne spune Qiuyun, din China, fană a spectacolelor de dans contemporan și admiratoare a companiei Vertigo. Simpatizantă a acestui dans este și Evelyne, 17 ani, care ne mărturisește că a fost impresionată de „decorațiunea, felul în care s-au mișcat, au putut să gestioneze spațiul. Coregrafia era de o asemenea imensitate, încât putea depăși perimetrul scenei.”

Coregrafa Noa Wertheim alături de compania ”Vertigo” reușește să impresioneze și de această dată audiența festivalului printr-un spectacol inedit, care îmbină mișcări izvorăte din cultura ebraică într-o manieră contemporană. Acest spectacol este cu certitudine unul de excepție, Noa reușind să aducă inovație în această artă.

 

Articol scris de Oana Neagoe, Cristina Arcaș și Ștefan Hadăr, voluntari ai Festivalului de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR

 

 

keyboard_arrow_up