FITS 2017: Împăratul muștelor

Spectacolul pus în scenă de Trupa de teatru DRAMA CLUB a Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani este o adaptare a  operei „Împăratul muştelor” de William Golding.

Această carte este un simbol al dezumanizării, care a  stârnit în repetate rânduri controverse printre cititorii de toate vârstele. Adaptarea plină de energie și vivacitate este realizată de un grup de 40 de elevi, toți amatori în ceea ce privește artele tearale . Grupul de tineri este implicat într-un accident de avion, avionul prăbușindu-se pe o insulă pustie. Deși la început starea generală era una optimistă, deoarece tinerii au reușit să scape de părinții lor și totodată de responsabilități, aceștia nu au luat în calcul lipsa de hrană și de adăpost. După constatarea crizei în care se aflau apare conflictul dintre rațiune și instinct. Acest conflict este ilustrat prin intermediul personajelor principale, Ralph și Jack. Ralph este simbolul omului rațional, iar Jack cel al omului instinctual. Nevoia de hrană și  de adăpost pune stăpânire pe copii. Odată cu sesizarea acestei nevoi, grupul de adolescenți intră în procesul de dezumanizare. De-a lungul spectacolului, audiența va căuta alături de tinerii actori răspunsul la întrebarea: „este libertatea absolută calea către Paradis?”.

Damian, din Anglia, se bucură foarte mult că a reușit să vadă acest spectacol, fiind plăcut surprins de faptul că piesa a fost jucată de elevi: „În Anglia, acest roman este foarte cunoscut și de asemenea este studiat în școli. M-am bucurtat foarte mult că am avut ocazia să văd spectacolul reprezentat de niște elevi”.

„Pe o scară de la 1 la 10, le acord un 8. Mi-a plăcut, însă ei sunt tineri și mai au de învățat, s-au implicat foarte mult și asta e tot ce contează!”, afirmă unul dintre spectatori. Adrian, care a fost în trupa de teatru a colegiului „A.T. Laurian” Botoșani spune că este mândru de realizarea elevilor. „Sunt sigur că au reușit sa se dezvolte foarte mult pe plan actoricesc”.

”Împăratul muștelor” pus în scenă de Trupa de teatru DRAMA CLUB a Colegiului Național „A.T. Laurian” Botoșani vine cu o adaptare modernă a romanului cu același nume. Trupa de teatru DRAMA CLUB reușește să impresioneze audiența prin jocul actoricesc al unor elevi care surprind în mod surprinzător fiecare emoție prezentată în roman.

Articol scris de Tudor Moldor și Denisa Manta, editat de Oana Neagoe voluntari ai  Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului Comunicare și PR

*credit foto: Maria Ștefănescu

keyboard_arrow_up