FITS 2017: Metamorfoze

Teatrul Național „Radu Stanca” a pus în scenă spectacolul „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete. Bazat pe poezia lui Ovidiu, la Fabrica de Cultură (în spațiul outdoor), în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, ajuns la cea de-a XXIV-a ediție. Silviu Purcărete, unul dintre cei mai cunoscuți regizori români la nivel european, este recunoscut mai ales pentru operele „Faust ”, „Metamorfoze” și „Lulu” , fiind exportate în unele dintre cele mai importante teatre la nivel internațional.

Publicul deja adunat la intrare, era cât se poate de divers: de la tineri la vârstnici, de la autohtoni la străini, de la spectatori la voluntari ai festivalului. Ceea ce îi unea pe toți era atât interesul pentru teatru, cât și curiozitatea sau admirația față de universul artistic al lui Silviu Purcărete.

Luminile, sunetele puternice si jocul actoricesc au ajutat la conceperea unei atmosfere de feerie și mister instalat de „naratorul-personaj” care își începe discursul în limbă latină, având privire absentă si complet detașată, explicând creerea lumii. Geneza Pământului a fost prezentată în monologul său, iar de la apariția omului, întreaga atenție se concentrează pe actorul Florin Coșuleț, care interpretează rolul unui homo-sapiens foarte debusolat.

Spectacolul este împărțit în diferite episoade, care se desfășoară într-o anumită ordine nonconformistă, dar cronologică. Act după act, atmosfera prindea o intensitate tot mai accentuată, astfel încât tensiunea epică atinge un apogeu, pe care mulți l-au simțit până în adâncul sufletului.

Nu doar că au fost impresionați de spectacol, dar mai ales au fost teleportați într-o altă lume care a avut un impact major asupra viziunii asupra operei „Metamorfoze” a lui Ovidiu. După câteva minute în șir de aplauze frenetice, publicul încă era aflat sub vraja lumii ficțională create pe parcursul reprezentației.

În acest context, dna. Elena Kuzina, art leader la studio-urile Michael Chekhov din Rusia, dar și lector al Departamentului de Teatru Dramatic din cadrul Academiei de Arte Teatrale din Sankt Petersburg, a admirat actorii, comparându-i cu niște eroi. De asemenea, impresia ei despre reprezentație a fost una „puternică și unică” în raport cu atmosfera. Un spectator coreean a fost uimit de emoția pe care spectacolul i-a transmis-o. Totodată, mișcările regăsite în spectacol au fost pe placul lui, creându-i o adevărată stare de feerie și plăcere.

O altă persoană din public afirmăa faptul că a fost puternic impresionat de reprezentația lui Silviu Purcărete, al cărui univers îl fascinează de mult timp.

Premiant al galei UNITER 2013 pentru spectacolul „Zic-Zac”, Ștefan Lupu, actor și dansator al Teatrului Mic din București, a fost de acord să ne spună câteva cuvinte despre „Metamorfoze”. Fan Purcărete, el este foarte impresionat de modul de interpretare ale marelui regizor.

Spectacolul Metamorfoze poate fi vizionat și în timpul stagiunii și este pe departe unul care merită văzut măcar o dată.

 

Articol scris de Adrian Iridon și Ovidiu Mărginean, editat de Ștefan Hadăr și Oana Neagoe, voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR.

*credit foto: Paul Băilă

keyboard_arrow_up