FITS 2017: #minor

Anul acesta, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, regizorul Bogdan Georgescu revine cu cea de-a doua parte a trilogiei  „#CâtDeDeparteSuntemDePeșterileDinCareAmIeșit?” din care fac parte, de asemenea, spectacolele „Antisocial” și „MAL/PRAXIS”, având în comun conflictele sociale din România ale secolului XXI.

Bogdan Georgescu reușește să aducă, într-un mod realist, problemele cu care societatea se confruntă zilnic și care sunt trecute, într-o măsură sau alta, cu vederea. Titlul trilogiei este extrem de sugestiv, comparând secolul XXI cu epoca de piatră, simbolizând modul limitat de gândire al oamenilor.

Proiectul observațional de artă activă pornește de la adevărul crud arătat oamenilor; adevăr care presupune nerezolvarea problemelor indiferent de mediatizarea acestora, fiecare discuție sfârșindu-se cu o confruntare de idei între participanții dezbaterii.

Spectacolul începe cu o secvență de muzică clasică. Odată ce instrumentele sunt lăsate jos, „Scrisori netrimise niciodată” sparg liniștea și începe dezbaterea despre abuzul copiilor, având ca exemplu o familie, a cărei copii au fost luați de statul norvegian, deoarece au fost acuzați de violență și îndoctrinare religioasă, subiect puternic mediatizat anul trecut. În urma devierii de la subiect, se ajunge la cinci comentarii principale despre educația copiilor primită prin injurii și despre cum ar trebui să se facă o școală pentru părinți.


#minor este un spectacol care, a avut un impact puternic asupra publicului, făcându-i să reflecteze asupra subiectului. Deoarece spectacolul a atins subiecte sensibile, acesta a creat diverse păreri în rândul publicului din sala Teatrului pentru Copii și Tineret „GONG” unde a fost jucat.

Este o surpriză extraordinară!”, este părerea unei doamne venită special de la București pentru a participa la festival.
Spectacolele lui Bogdan Georgescu îți lasă întotdeauna un gust dulce-amărui, deoarece prezintă realitatea neidealizată”, a declarat unul dintre spectatori.

Impresionați fiind, spectatorii au părăsit sala cu lacrimi în ochi sau cu zâmbete pe față, aceștia având nevoie de câteva momente, pentru a putea aprofunda subiectele tratate în spectacol.

Articol scris de Vărgatu Lorena și Moldor Tudor, voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR.

*credit foto: Paul Băilă

keyboard_arrow_up