FITS 2017: Sărbători Fericite

Spectacolul intitulat ,,Sărbatori fericite”, în regia lui Cristian Juncu, aduce în prim plan problemele fără sfârșit ale cuplurilor din zilele noastre. Acestea sunt evidențiate în cele trei scenarii scurte: ”Furiile”, Helter Skelter și Happy Hour scrise de actorul și scenaristul american Neil LaBute. Protagoniștii celor trei reprezentații sunt Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan și Marius Turdeanu.

Primul scenariu aduce în lumina reflectoarelor un cuplu de homosexuali care se confruntă cu problema despărțirii. Jimmy, un bărbat sensibil și nesigur pe dragostea partenerului său află vestea devastatoare, și anume că iubitul lui mai are câteva luni de trăit. Episodul care înfățișează aflarea morții partenerului este redat într-o manieră tragică și din cauza intervenției surorii foarte protective, rol jucat de extraordinara actriță Ofelia Popii.

Următorul scenariu pune în prim plan fidelitatea puternică a unui soț, rol jucat de Adrian Matioc. Indiferent de tentații și de presiunea pusă de domnișoara care îi face avansuri, acesta rămâne devotat relației sale.

Ultima parte a spectacolului se deosebește prin varietatea de sentimente prezentate, printre care se numără și cele de dezamăgire, spleen, melancolie și tristețe. Sărbătorile Crăciunului nu aduc întotdeauna iubire și bucurie, ci din contră, atmosfera este acaparată de nesiguranță, de teamă și dezamăgiri. Spre deosebire de scenariile anterioare, aici este o poveste de dragoste bazată pe minciuni. Scenariul prezintă o căsnicie care a fost distrusă datorită infidelității soțului, iar consecințele faptelor sale au preluat o dimensiune tragică.

La acest spectacol a participat și un actor amator, anume Raluca Cornea, câștigătoarea campaniei ”Fii parte din poveste!”. Pentru a urca pe scenă alături de distribuția inițială a spectacolului, în cadrul ediției de anul acesta a FITS, Raluca a trecut printr-o sesiune de etape: în primă fază, aceasta s-a filmat interpretând un text pus la dispoziție de organizatorii campaniei și l-a postat pe Facebook, conform regulamentului. În cea de-a doua etapă, în care au rămas zece candidați, Raluca a fost vizitată de o echipă a festivalului care a filmat-o în timp ce interpreta un alt text, tot procedeul fiind transmis live pe pagina oficială de Facebook a festivalului. În ultima fază a campaniei, câștigătorul a fost desemnat de actorii din distribuția spectacolului, de regizorul Cristian Juncu și de Președintele FITS, Constantin Chiriac. Procesul de jurizare a fost, de asemenea, transmis live, pentru transparență.

Spectacolul face parte din repertoriul Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu și poate fi revăzut în viitoarea stagiune.

 

Articol scris de Anamaria Scheau și Iulia Iakob, editat de Ștefan Hadăr, voluntari ai FestivaluluiInternațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR

*credit foto: Sebastian Marcovici

keyboard_arrow_up