Un spectacol pentru toate vârstele, care aduce un zâmbet pe faţa fiecăruia, „Chiar… fără cuvinte!” s-a jucat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, în regia lui Louis Spagna.

Publicul a avut ocazia să se bucure de personajele create de Simone Fassari şi Camilla Pessi, doi clovni contemporani care au cucerit scena în numai câteva minute. Deşi spectacolul s-a jucat de peste 600 de ori, dăruirea şi pasiunea lor a rămas aceeaşi, lucru apreciat de o sală întreagă care a putut doar să aplaude din toată inima interpreţii de pe scenă. Folosind doar limbajul gesturilor şi mimica, fără a spune nici măcar un cuvânt, cei doi au stârnit hohote de râs şi au creat o stare de bună dispoziție printre toţi spectatorii. Momentele comice au fost savuroase, însă părţile de circ propriu-zis au fost mai mult decât impresionante. Folosindu-se doar de propriul corp, de o scară şi de un trapez, au reuşit să uimească. Obiectele folosite au fost perfect integrate în număr şi privite drept personaje, mai mult decât pur şi simplu o recuzită, motiv  pentru care ele păreau a fi o extensie a corpului. Mai mult de atât, la final, cei doi s-au asigurat că şi obiectele sunt apreciate și aplaudate, lucru care a stârnit, din nou râsete.

Momentele muzicale au fost armonios combinate cu restul spectacolului. De asemenea, interacţiunea cu publicul nu a lipsit şi nu au dezamăgit. Artiștii au ales o persoană din public pe care au integrat-o în numărul lor, acesta fiind implicat până şi într-un număr acrobatic.

La sfârşit, un spectator a declarat că, deşi se aştepta ca momentele de circ să fie uluitoare, felul comic în care au fost prezentate l-a luat prin surprindere într-un mod plăcut. Recomandă cu încredere acest spectacol persoanelor de orice vârstă, deoarece nu o să semene cu nimic din ceea ce au mai văzut. Un alt spectator declară că, deşi s-ar putea caracteriza ca fiind un fan al circului contemporan, modul original în care cei doi circari au ales să îşi pună în valoare abilităţile a fost ceva la care nu se aştepta şi recomandă, de asemenea, spectacolul oricui doreşte să fie distrat şi, în acelaşi timp, impresionat.

Spectacolul “Chiar… fără cuvinte!” se distinge de orice alt circ contemporan prin comicul cu care abordează probleme precum răutatea şi inocenţa oamenilor. Universul atemporal, plin de ironie şi poezie pe care doi circari reuşesc să îl creeze este unul la care fiecare persoană visează atunci când realitatea devine puţin prea dură: o scăpare extrem de plăcută, care reaminteşte că totul este posibil atunci când cineva visează.

Articol scris de Teodora Mitea, voluntară al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR

*credit foto: Sebastian Marcovici