Dacă cineva ne întreabă de iubire, gândim individual, la o persoană dragă nouă, la ceva sau cineva care ne face pe noi fericiţi. Am putea fi numiţi egoişti, fiindcă iubirea înseamnă mult mai mult. Oricât de biblică este această explicație, să iubeşti înseamnă să îţi pese de aproapele tău, fără a ţine cont de diferenţele ce adâncesc prăpastia dintre noi. Festivalul priveşte problematica iubirii şi din această perspectivă, aducând în atenţia publicului povestea a trei femei transexuale şi dificultăţile cu care ele s-au confruntat din cauza unei societăți critice, prin spectacolul ”Fete poloneze”, după Kaitona Kalaitzidis și Slawomir Grunberg, în regia lui Damian Josef Nec.

Aceștia s-au inspirat din două documentare despre transexuali, care au ca protagoniste unele dintre cele mai de succes persoane transgender printre care Ana Grodzka, parlamentară poloneză. Spectatorului i se oferă ocazia să pătrundă în intimitatea a trei doamne transexuale: Dora, prezentatoarea unui talk-show și invitatele ei, cântăreața Trini Mi și propietara unei drogherii, Maria Jose. Emisiunea debutează prin întrebări ce privesc trecerea în revistă a momentelor de glorie din cariera celor două doamne, privind evoluția acestora pe scara socială în ciuda piedicilor pe care ele le-au depășit cu brio. În continuare, Trini Mi și Maria Jose reflectă contemplativ asupra copilăriei lor și clipele în care au simțit pentru întâia oară că sunt ”speciale”.

Deși viața celor trei pare a fi roz, în timpul pauzelor de publicitate, cei din auditoriu au oportunitatea să fie martori la confesiunile despre trecutul sumbru al doamnelor și să descopere cele mai întunecate colțuri ale comunității LGBT.  Lipsa de iubire din partea familiei, neînțelegerea celor din jur și presiunea apăsătoare a societății sunt doar câteva obstacole. La această listă ce poate fi continuată la nesfârșit se adaugă sentimentele lăuntrice de disperare, cele trei simțindu-se captive în propriul corp, care nu reflectă feminitatea, atât de necesară psihicului lor. Subiecte aparent tabu sunt abordate, precum prostituția, consumul de droguri sau tratamentele necorespunzătoare cu hormoni prin care persoanele transgender trebuie să treacă pentru a reuși să se întrețină și pentru a găsi alinare.

”Fetelor, ceea ce sunteți cu adevărat este ascuns adânc înăuntru” este sfatul pe care Trini Mi îl dedică spectatoarelor și în același timp întregii societăți. Oricât de mult ne ghidăm acțiunile după propriile idei și concepții, nu trăim singuri, ci împreună cu alte 7 miliarde de oameni, iar iubirea și toleranța pentru ceea ce ei aleg să fie sunt esențiale pentru a zidi o comunitate sănătoasă. ”Fete poloneze” este un spectacol unic în festival, care ne face într-o manieră hazlie conștienți de problemele cu care comunitatea LGBT se luptă, fiind în cele din urmă un manifest dedicat tuturor victimelor ignoranței generale asupra acestui subiect.

 

Articol scris de Cristina Arcaș, voluntar al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR

*credit foto: Nicolae Gligor