În a patra zi de FITS s-a jucat spectacolul „Iubirea la oameni”, pus în scenă de către studenții Universității „Lucian Blaga„ din Sibiu, în regia lui Bogdan Sărătean. Reprezentația este bazată pe piesa de teatru semnată de tânărul dramaturg de origine bielorusă, Dmitri Bogoslavski, având o distribuție formată din tineri actori, aflați la începutul carierei.

Studenții au jucat la Sala CAVAS, iar pentru că aceasta nu este foarte încăpătoare și multe persoane și-au dorit să vadă spectacolul, unii au fost dispuși să îl vizioneze stând în picioare.

Începutul spectacolului este ambiguu, relațiile dintre personaje relevându-se treptat, pe parcursul primelor scene ale spectacolului. Din punct de vedere al contextului cultural și temporal, spectacolul este plasat într-un sat din Rusia, la sfârșitul secolului al XX-lea.

În momentul artistic sunt surprinse diferitele ipostaze ale iubirii dintre oameni, precum: iubirea maternă, iubirea față de o altă persoană, iubirea pentru bunuri materiale sau iubirea pentru anumite obiceiuri. În același timp, personajele, aflate sub efectul diverselor ipostaze ale iubirii, recurg la gesturi pozitive, precum manifestarea fericirii interioare și a sentimentului de grijă pentru aproape, dar și la gesturi negative, precum răzbunarea, agresarea fizică și verbală, dezvoltarea de obiceiuri vicioase, dar și la gesturi externe precum uciderea sau sinuciderea. Toate aceste aspecte sunt „asezonate” cu momente de comic, care au rolul de a accentua efectul pe care îl au momentele de un dramatism ridicat asupra publicului.

La ieșirea din sală unul dintre spectatori se declară încântat de prestația studenților. Acesta a remarcat faptul că ei au transpus extraordinar de bine în scenă diferitele ipostaze ale iubirii. “Mi s-a părut foarte puternic spectacolul, m-a impresionat foarte mult, l-aș descrie rupător de suflete. Pe mine m-a învățat această reprezentație ca uneori chiar dacă dorim sa facem bine, nu știm cum, iar din această cauză este posibil să rănim în loc să vindecăm“ declară o altă spectatoare.

“Iubirea la oameni“ se încadrează cu siguranță perfect în tema iubirea a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta. Spectacolul jucat de tinerele talente este unul care cu siguranță ilustrează realitatea raportată la iubire, care nu este întotdeauna frumoasă.

 

Articol scris de Ovidiu Mărginean și Teodora Cazan, editat de Ștefan Hadăr, voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR

*credit foto: Adi Bulboacă