Un spectacol care aduce atmosfera cehoviană în zilele noastre, „Cehov, contemporanul nostru”, în regia lui Grete Linz, a fost pus în scenă în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Decorul caracteristic pieselor lui Cehov este pus în valoare printr-un crâng de mesteceni, scaune, o masă pe care se pregătește un ospăț și, nu în ultimul rând, un pian, toate integrându-se perfect în universul creat. Spectacolul este un colaj de mai multe piese: „Nunta”, „Cerere în căsătorie”, „Jubileul”, „Ursul” și „Tragedian fără voie”. Personajele, atât tragice cât și comice, trăiesc într-o societate în care cearta și împăcarea sunt la ordinea zilei. Ele își caută fericirea eternă într-o iubire efermeră, fiind gata să renunțe la tot pentru o pasiune de scurtă durată. Momentele muzicale se îmbină armonios cu textul, astfel încât rezultă o combinație perfectă. Comicul de situație, personaje și caracter au stârnit hohote de râs în rândul spectatorilor. Interpretarea a fost realizată de artiști germani, care au dat viață unor personaje de excepție.
La sfârșit, actorii au fost răsplătiți cu ropote de aplauze de către public. Spectatorii au fost profund impresionați de interpretarea originală a textelor lui Cehov, recomandând cu încredere oamenilor de toate vârstele să vizioneze acest spectacol. De asemenea, consideră că textul final este de o manieră mult mai agreabilă pentru publicul amator de teatru decât textele originale și clasice ale lui Cehov.
Spectacolul „Cehov, contemportanul nostru” reamintește faptul că textele create de Cehov sunt eterne și se aplică atât societății din trecut, cât și celei moderne. Iubirea adevărată nu ar trebui să fie condiționată de lucruri materiale, iar personajele create sunt victime ale acestei gândiri.
Articol scris de Iulia Iakob și Mitea Teodora, voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR
*credit foto: Dragoș Dumitru