Tristeţe, melancolie, angoasă şi, nu în ultimul rând, admiraţie. Câteva dintre sentimentele resimţite de-a lungul spectacolului de teatru ”Brodsky/Baryshnikov.” Alvis Hermann, celebrul regizor leton de renume al New Riga Theatre, reușește să surprină audiența Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu printr-o reprezentație inedită, un one-man show, bazat pe poeziile lui Iosef Aleksandrovici Brodsky, poet laureat al Premiului Nobel în anul 1987, și interpretat de Mikhail Baryshnikov.
Pe parcusul spectacolului, publicul este invitat într-o călătorie emoțională, un dialog liric între versurile poetului și celebrul coregraf şi actor american de origine rusă. Adesea recunoscut ca fiind cel mai bun dansator de balet din lume, Baryshnikov aduce, prin acestă reprezentație mișcătoare, un ultim omagiu vechiului său prieten. Recitând în limba maternă a poetului, rusa, o selecție de poezii, Baryshnikov transpune audiența în lumea creatorului. Odată cu primele cuvinte rostite, spectatorii pășesc cu grație într-o călătorie a cunoașterii: lumea interioară a lui Brodsky este dezvăluită într-un mod tulburător.
Condiția creatorului, melancolia, tristețea, singurătatea cu care omul modern se confruntă sau satira față de regim sunt doar câteva dintre temele cheie ale poeziilor recitate. Dacă pentru început dialogul liric ilustrează frica față de momentul morții, la finalul recitalului moartea este redată într-un mod cu totul și cu totul diferit – ceva firesc. (”Sunt pregătit. Nu contează despre ce vorbesc- zile nopți, nimic. Sau obiecte, dar nu oameni. Oamenii mor. Eu voi muri de asemenea.”)
Momentele de recital sunt întrerupte subit de executarea unor mișcări corporale ale lui Baryshnikov. Cu toate că mișcările sunt subtile, ele vibrează în toată sala de spectacol. Execuția impecabilă, expresia facială a actorului se contopesc într-un întreg, transmițând intensitatea emoțiilor sale.
”Fin de siecle” (Finalul secolului) este una dintre cele mai semnificative poezii recitate de-a lungul spectacolului. (”Voi pleca înainte ca secolul să sfârșească. Putem simții finalul […] Lumea nu mai este așa cum obișnuia să fie, iar oamenii s-au schimbat. Tiranul nu este malefic, ci mediocru. Secolul nu a fost atât de rău, exceptând faptul că prea mulți oameni au fost omorâți ”).Această satiră asupra regimului dictator, în care ambele personaje au trăit, nu putea lipsi. Cu un trecut asemănător, ambii artiști au decis să fugă din ghearele unui regim dictator, Uniunea Sovietocă, stabiindu-se în Statele Unite ale Americii.
Anul 1974, New York, apartamantul violoncelistului Mstislav Rostropovich — locul de întălnire dintre cei doi artiști și începutul unei lungi prietenii, de aproape 22 de ani.
”Brodsky/Baryshnikov” este mai mult de cât un one-man show – Mikhail Baryshnikov manifestându-și întreg respectul, admirația și recunoștința față de vechiul său prieten. Cu lacrimi în ochi, învăluit de emoție, celebrul dansator de balet i-a mulțumit publicului festivalului. Unicitatea spectacolului a fost apreciată și de cei din sală, care au răspătit celebrul dansator de balet cu aplauze frenetice.
Articol scris de Oana Neagoe, voluntar al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR
*credit foto: Mihaela Martin