”Taina sufletului” de francezul Philippe Genty, unul dintre artiștii premiați cu stea pe Aleea Celebrităților, invită publicul într-o călătorie a simbolurilor. Genty, un renumit creator de spectacole de teatru contemporane bazate pe marionete în toate dimensiunile posibile, pune la încercare timp de o oră și jumătate abilitatea spectatorului  de a descifra simbolurile ilustrate prin dans, jocuri de lumini, muzică și mimică, fără a se folosi cuvinte.

Reprezentația începe cu un bărbat care face cunoștință cu libertatea. Odată ce se eliberează din cușca în care a intrat singur, peripețiile se ivesc la fiecare pas. Cu pași nesiguri, acesta pornește într-o călătorie a necunoscutului, de îndată ce trece pragul unei uși în spatele căreia bântuie misterul.

Unul dintre cele mai semnificative episoade este reproducerea cuplului adamic când protagonistul este sedus și convins să guste din fructul interzis. Căzut în ghearele ispitei, situația se schimbă brusc și totul devine întunecat. Muzica sobră, luminile roșii și personaje care înfățișează negativul par a reda o scenă din iad. O altă secvență ilustrează atracția față de propria persoană, pe care cu toții o simțim. Fiecare dintre personajele prezente, se îndrăgostesc de propria persoană.

La finalul spectacolului s-a accentuat importanța iubirii. Dacă iubirea există, toate greutățile pot fi depășite, cum ar fi adulterul. Bărbatul și-a trădat partenera, dar aceasta a fost capabilă, datorită iubirii, să ierte. Până în ultimele clipe ale spectacolului, răspunsul ecuației bărbat + femeie = ? era necunoscut. Odată cu transformarea cuplului într-un porumbel alb, a fost evident că iubirea înseamnă pace. Prin intermediul dragostei, binele predomină.

Depășind granițele vizualului, ”Taina sufletului” atinge într-un mod încărcat de emoție inima spectatorului și devine o experiență inedită ce aduce în prim plan sentimentul de iubire, încadrându-se perfect în tema festivalului din acest an.

 

Articol scris de Ștefan Hadăr și Oana Neagoe, voluntari ai Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul departamentului de Comunicare și PR

*credit foto: Dragoș Dumitru