Voluntarii departamentului de comunicare FITS au ocazia de a participa la spectacole, conferințe și celelalte evenimente din Festival cu scopul de a culege informații și a transmite mai departe perspectiva unor tineri despre ceea ce se întâmplă la Sibiu vreme de 10 zile. Mai jos găsiți un text semnat de Mara Dicoiu despre spectacolul „Un secret despre iubire”.
Începutul secolului al XX-lea este o perioadă de speranță și optimism pentru femeile evreice. Chiar dacă, în comunitățile lor aud adesea remarci precum:
,,Femeile nu trebuie să se aventureze în apele obscure ale creativității” , strigă Zion Hechsel, regizorul de teatru idiș.
,,Femeile trebuie să stea la etaj, în tribuna lor, în timpul serviciului divin de la sinagogă astfel încât bărbații să nu le poată vedea sau auzi” , explică rabinul Horowitz.
Ele nu mai țin cont de părerile bărbaților și tiind să ocolească regulile. Acestea decid să coboare de la etaj, unde ar fi trebuit să se afle ca să poată să cânte un ,,nigun”, o melodie fără cuvinte care este interpretată în mod tradițional doar de către bărbați. Doar așa, cred ele că își pot ajuta prietena ,,blestemată” pe care nimeni nu vrea să o ia de soție. Își închid ochii să-și invite strămoașele să li se alăture. În acel moment, liniștea acaparează sinagoga, ce este umplută cu vocile suave ale femeilor. În mod miraculos, bunicile și străbunicile tuturor femeilor apar la etaj, dovedindu-le că trebuie doar să crezi în minuni. Sentimentul de vinovăție este inexistent, încât acestea simt prezența lui Dumnezeu care le aprobă ,,păcatele”. Este pentru prima dată când încalcă regulile din nevoie și din motive întemeiate.
În viziunea bărbaților, femeile nu pot deveni scriitoare. Acestea trebuie să păstreze tot ce are omenirea mai bun și mai sacru. Altfel spus, ele trebuie să se supună bărbaților și să primească ca sarcini procreeaea și educarea copiilor. Acele vremuri sunt de mult apuse, încât femeile încep să aibă acces la educație, ele vrând să se remarce în creația artistică sau în lumea științifică.
Astfel, secretul despre bucurie le aparține femeilor, care au găsit calea spre emancipare și nu mai acceptă doar rolul tradițional al femeii, acela de soție.
FOTO: Ovidiu Matiu