Compania Kawai Project din Japonia a prezentat la această ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu spectacolul „ Așteptându-l pe Will”.
Protagoniștii sunt doi actori care interpretează… doi actori. Asistăm la un dialog despre rolurile lor în montări după Shakespeare, conversația lor este presărată cu replici celebre din piese și astfel ia naștere un joc în care trebuie să ghicească sursele acestor citate.

Spectacolul este bazat pe ideile lui Shakespeare privind memento mori și theatrum mundi.

La finele reprezentației, Tea Stanca și Alexandra Robescu, voluntare în Departamentul de Comunicare la FITS, au realizat un scurt interviu cu artiștii.


Care este piesa dumneavoastră preferată dintre cele scrise de William Shakespeare?

Shoichiro Kawai (regizor): Hamlet, deoarece este o tragedie îmbinată cu filosofie. Este plin de cuvinte rostite din suflet, pasaje întregi din care se pot extrage multe idei, teme de gandit si dezbătut. De asemenea, Hamlet are niste versuri foarte ritmice, pline de rimă si inovație, care îl fac pe artist să se simtă una cu tragedia.

Takahide Tashiro (actor): King Lear, deoarece rolul protagonistului îl face pe actor sa se simtă puternic, învingator, practic un rege de neînvins. Chiar daca regele are puterea, familia îl tradează și astfel apare o distanță mare între realitate și ideal. Familia joacă un rol important în această piesă, atat pentru protagonist, cât si pentru mine, ca actor.

Haruro Takayama (actor): Romeo si Julieta, deoarece este plină de sentimente copleșitoare, iubire și emoție. Nu am jucat niciodată în Romeo și Julieta, dar sper că voi ajunge s-o fac.

Ați avut timp să vizitați orașul Sibiu în timpul festivalului?

Shoichiro Kawai: Din nefericire, nu. Doar Piața Mare, de unde am achiziționat un borcan cu miere. Actorii au programul aglomerat, însă o sa incerce să își facă timp pentru o vizită la Teatrul Național „Radu Stanca”, poate chiar spectacolele urmatoare cu acrobați și concertele.

Cum se simte energia publicului sibian?

Shoichiro Kawai: Lumea a fost foarte entuziasmată si gălăgioasă la final, cu emoții pozitive pe care le-am recunoscut din expresiile lor, iar asta i-a încântat mult pe actori. Ne-am simțit una cu publicul și suntem recunoscători pentru aplauzele călduroase.

Foto: Gligor Nicolae