Răzvan Mazilu în dialog cu Octavian Saiu

Când vorbim de Răzvan Mazilu ne gândim instant la un coregraf de excepție, care abordează diverse genuri artistice, de la dans contemporan, la teatru-cabaret, tango și balet. Spectacolele lui sunt o tranziție către o altă lume, o realitate plină de culoare și efervescență în care vrem să evadăm. Dansul, costumele și decorul dau viață fiecărui spectacol de teatru.

Octavian Saiu a reușit să descopere misterul din spatele procesului de creație al unui musical. La întrebarea ”Cum reușește Răzvan Mazilu să creeze costume atât de spectaculoase, care transformă complet actorul?”, regizorul-coregraf ne spune: ”Cred că e un progres normal pentru un regizor coregraf care dorește să facă performanță. Având o relație specială cu corpul meu, făcând dans, tot timpul am avut tendința să-l îmbrac sau să-l dezbrac, să creez un personaj împreună cu discursul coregrafic. Da, îmi place să creez personaje. La un spectacol de musical costumul este foarte important. Costumul ajută la formarea unui personaj. Când citesc un scenariu închid ochii și văd conturul personajului ca pe o schiță. Dacă reușesc să văd conturul, atunci știu că sunt pe drumul cel bun.”

Pentru ca o creație de dans contemporan, fără un text anume, să nu devină prea abstractă, Răzvan Mazilu ne dă câteva sfaturi: ”Ce încercam eu să fac când dansam era să-mi construiesc o dramaturgie interioară care mă ajuta să transmit ce voiam să-i transmit publicului. De exemplu, asta încerc să fac în Opera de trei parale. Gestul e parte din teatru, e un mijloc de expresie a situației. Nimic nu e întâmplător sau lăsat de la sine. Cred că teatrul se face pentru oameni, în primul rând, oricât de erudit ai fi ca artist. E cu oameni, pentru oameni. Dacă te bagi într-un cuib de fildeș, nu te mai bagă nimeni în seamă.”

Un musical cere o muncă fantastică din partea actorilor. La întrebarea ”ce calități trebuie să aibă un actor pentru a fi selectat într-un musical? Care e relația cu textul și cu universal pe care regizorul coregraf îl creează?”, Răzvan Mazilu ne spune: ”Cred că un actor total trebuie să-și dorească să evolueze într-o multitudine de mijloace, pe care să și le îmbunătățească permanent. Ajungem să muncim acolo unde mulți actori din România dau înapoi.

E nevoie de un actor cu disponibilitate ludică foarte mare pentru a ne juca, a descoperi.”

Ultima parte a conferinței a fost completată de discursul celor patru actrițe care l-au însoțit pe regizorul coregraf. Au împărtășit cu noi experiențele pe care le-au avut cu Răzvan Mazilu în timpul spectacolelor.

Mihaela Trofimov: ”Sunt la prima experiență cu Răzvan. A făcut un casting foarte serios la Excelsior și mă bucur că am fost acceptată. Pentru mine a fost o experiență foarte plăcută. Desenează atât de bine și îți oferă pe tavă jumătate de personaj. Tu mai vii cu un pic de intuiție, de actorie și e gata totul. Îmi întrece așteptările după cum desface textul, cum îl pune în scenă. Asta mi-a plăcut cel mai tare.”

Ioana Mărcoiu: ”Îi mulțumesc lui Răzvan că a avut încredere să-mi dea acest rol, eu n-aș fi făcut-o (râde). Are atât de multă grijă de fiecare actor în parte, ceea ce mi se pare un lucru, nu doar frumos, dar foarte rar. Și de mine a avut grijă și m-a ajutat enorm. Atâta grijă are să se uite la corpul tău, să vadă ce costume se potrivesc pentru fiecare dintre noi. Pe mine m-a ajutat să ies din zona de confort și mi-a dat încredere.”

Oana Predescu: ”A fost o școală întâlnirea cu el pentru că am învățat să am siguranță pe scenă, ceea ce se capătă foarte greu. Am reușit să-mi depășesc anumite limite lucrând cu Răzvan pentru că are această intuiție, pentru că are capacitatea de a scoate dintr-un actor tot ce poate fi mai bun. Pe anumite lucruri nici nu le intuiam la mine până să intru în contact cu el. Acest lucru m-a ajutat să evoluez foarte mult.”

Maria Alexievici: ”Este foarte greu să vorbesc despre Răzvan. Noi am petrecut mult timp împreună și cred că toate spectacolele vorbesc de la sine. Este un privilegiu să fiu atât de aproape de el, uman. Pentru toate lucrurile pe care le face, cu tot ce pune pe scenă, te face să prinzi curaj. Este un om lângă care am crescut și am învățat foarte mult. Are grijă de personaje, de noi. Îi mulțumesc!”

Răzvan Mazilu consideră că exercițiul este foarte important, acesta contează cel mai mult în pregătirea actorilor.

 

keyboard_arrow_up