Retrospectiva FITS30 – 1994 – 1998

Anul acesta este unul aniversar! Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu ajunge la ediţia cu numărul 30, aşa că am pregătit o retrospectivă a tuturor ediţiilor de până acum.

Iată cum arăta afişul FITS #1, ediţie desfăşurată în 1994. Pe atunci numele oficial era Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist, iar perioada de desfăşurare era în luna martie.

La acea primă ediţie au participat trupe din Belgia, Franţa, Indonezia, Moldova, Polonia, Spania şi România.

Una dintre amintirile dragi pe care le avem de la acea ediţie este legată de actorii unei trupe din Indonezia care au văzut pentru prima oară în viaţă zăpadă. Desigur, a urmat o bătaie cu bulgări în toată regula 🙂

A doua ediţie FITS (care încă se numea Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist pe atunci) a avut tema „Toleranţă”. Au fost invitate trupe din 18 ţări, de pe 4 continente, o adevărată provocare logistică pentru acele vremuri.

Tot la a doua ediţie a avut loc şi o Întâlnire a directorilor de Festivaluri, la care au participat directori de festivaluri din Belgia, Moldova, Maroc, Filipine, Franţa şi România. Mai târziu, acest format de networking avea să se transforme în Bursa de Spectacole.

Anul 1996 a adus pe scena de la Sibiu spectacole din Mexic, Pakistan sau Taiwan.A fost ultimul an desfăşurat cu titlul „Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist”, iar tema acelui an a fost „Violenţă”.

Tot în 1996 au debutat şi spectacolele lectură, realizate în parteneriat cu Teatrul Naţional Radiofonic. În plus, a apărut şi secțiunea „Întâlnirea Şcolilor și Academiilor de Teatru” (în 2017 devine Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural).

Nu în ultimul rând, la ediţia din 1996 a ajuns la Sibiu spectacolul „Danaidele”, spectacolul istoric pus în scenă de Silviu Purcărete la Teatrul Marin Sorescu din Craiova.


Ediția din 1997 a avut o serie de premiere: numele s-a schimbat în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, perioada s-a mutat la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie (primele ediții s-au desfășurat în martie), iar durata a crescut la 12 zile!

Tema din acel an a fost ”Identitate culturală”.

Tot în 1997 a apărut și Bursa de Spectacole (Sibiu Performing Arts Market / Bursa de Spectacole de la Sibiu) – o structură asociată Festivalului, menită să facă legătura între programatorii de spectacole și tinerii artiști independenți sau companiile teatrale aflate în căutarea unor oportunități internaționale. În timp, Bursa de Spectacole a devenit un eveniment complex de networking pentru profesioniștii din industria artelor spectacolului.

A cincea ediție FITS a stat sub semnul ideii de ”Legături”.

Desfășurată sub înaltul patronaj al UNESCO, ediția din 1998 a avut o secțiune dedicată spectacolelor în castele, ca parte dintr-o inițiativă numită ”Sibiu, 2000 și dincolo”.

În cadrul acestei inițiative a început seria de spectacole de la Biserica Fortificată Cisnădioară, care continuă până astăzi. La acel moment, unul dintre primele spectacole a fost ”La țigănci”, spectacol invitat de la Teatrul Odeon, cu Florin Zamfirescu în rol principal.

Încă din acele vremuri programul era unul extrem de complex, cu lansări de carte, expoziții, întâlniri ale directorilor de festivaluri, Bursa de Spectacole, ateliere și, desigur, clubul festivalului.

keyboard_arrow_up