Ce este Bursa de Spectacole şi de ce să participi?

Bursa de Spectacole de la Sibiu este o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), care a apărut din nevoia festivalului de a crea un mediu de dialog pentru artişti, operatori culturali, instituţii de spectacole sau reţele culturale. Timp de 4 zile, în cadrul FITS, participanţi din lumea întreagă se întâlnesc, îşi prezintă spectacolele unor producători şi promoteri, împărtăşesc experienţe şi află despre oportunităţi noi.

Prima ediţie a Bursei a fost organizată în 1997, ca o soluţie pentru toţi tinerii artişti care doreau să-şi expună spectacolele.

La alte mari festivaluri există secţiuni fringe, în cadrul cărora artiştii organizează în mod independent reprezentaţii. FITS a venit cu această propunere mult mai complexă, un eveniment de networking în adevăratul sens al cuvântului, o alternativă concretă de promovare.

Ediția din acest an a Bursei de Spectacole promovează conectivitatea între operatori culturali importanți și profesioniști din domeniul Artelor Spectacolului și Managementului Cultural,
urmărind crearea de spații generoase de discuții pe teme relevante pentru realizatorii și interpreții de teatru.

Este momentul în care artiştii sau managerii culturali din România pot descoperi oportunităţi pentru turnee în afara graniţelor.

Anul acesta, Bursa are loc între 26 iunie şi 29 iunie, la Sibiu.

Cine poate participa la Bursa de spectacole?

Deşi nu este un eveniment cu circuit închis, recomandăm participarea artiştilor, producătorilor sau programatorilor de spectacole. Este un eveniment de networking specializat, astfel că discuţiile se desfăşoară pe anumite teme de profil.

Accesul se face prin achiziţionarea unor pachete, care sunt împărţite în două categorii: Pachetul basic – 370 de lei pentru accesul unui singur delegat şi 125 de lei taxă pentru fiecare extra delegat; Pachetul Complet – 620 de lei pentru accesul unui singur delegat şi 250 de lei pentru fiecare extra delegat. Biletele sunt disponibile aici.

Structura acestei ediţii

Ziua 1 (26 iunie)

Prima zi a Bursei este dedicată artiștilor, companiilor și agențiilor care vor să își prezinte spectacolele sau portofoliul cu spectacole.

Ziua 2 (27 iunie)

A doua zi oferă programatorilor, curatorilor, directorilor de teatru și festivaluri posibilitatea de a-și prezenta organizația, structura și activitatea.

Ziua 3 (28 iunie)

A treia zi pune accent pe structurile, organizațiile, rețele și programele care pot să susțină domeniului artelor spectacolului.

Ziua 4 (29 iunie)

Ultima zi a Bursei este dedicată sesiunilor de speed-networking, în care profesioniștii din industrie, operatorii culturali, agenții și artiștii să dialogheze, să își prezinte ideile legate de viitoare posibile colaborări și de dezvoltare a unor noi proiecte.

Evenimente în cadrul Bursei

Roundtables & Talks

26 IUNIE
MASĂ ROTUNDĂ
• Cercetare creativă și academică în domeniul artelor spectacolului

DEZBATERI
• Scopul și valoarea artelor spectacolului în era digitală

27 IUNIE
MASĂ ROTUNDĂ
• Modelarea societăților prin împărtășirea artei. Festivaluri în dialog.

DEZBATERI
• Folosirea tehnologiei în industriile creative
• Producție, programare și curatoriere – ce căutăm la produsele de artă performativă?
• Care este procesul de creație și ce să așteptăm de la societatea de azi?

28 IUNIE
PREZENTĂRI
• Oportunități de finanțare pentru cultură și arte în Uniunea Europeană
• Insituții culturale în Capitale Culturale Europene: Nova Gorica 2025 (Studiu de caz)

MASĂ ROTUNDĂ
• Piețe și rețele internaționale ale artelor spectacolului

DEZBATERI
• Sprijinirea și susținerea artelor spectacolului: de la planificarea strategică la implicarea comunității
• Inițiative în Sectorul Cultural la nivelul Uniunii Europene
• Institute culturale și organizații culturale – o privire în perspectivă asupra subiectelor și oportunităților cheie pentru anul 2023
• Oportunități de finanțare pentru artele spectacolului

Întâlniri cu mari coregrafi

În fiecare an, mari coregrafi prezenți la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu susțin în cadrul Bursei masterclass-uri de dans, prin care participanți pot pătrunde în culisele actului lor creator. În acest scop al dezvăluirii artei, masterclass-ul este structurat în două părți: una teoretică – de introducere și prezentare succintă a conceptelor și principiilor de mișcare folosite în crearea unui spectacol și o parte practică – experimentarea metodelor de lucru.

Întâlnirile se desfășoară sub îndrumarea Adrianei Bârză-Cârstea, Lect. Univ. Dr. la Departamentul de Artă Teatrală din Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Conversații Culturale

Evenimentul consistă într-o serie de interviuri cu artiști și alte personalități din domeniul artelor spectacolului, participanți în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Acest eveniment se întâmplă deja de peste 10 ani, iar conversațiile dintr-un an sunt publicate în următorul, în cartea Conversații culturale. Astfel păstrăm frumoasele mărturii, dar și munca persoanelor selectate – unii faimoși, alții nu, unii sunt artiști, alții manageri – fapt care conferă evenimentului o gamă variată de idei și perspective.
Interviurile, care sunt deschise publicului larg, au loc la Atrium Cafe, lângă faimosul Pod al Minciunilor. Formatul întâlnirilor se bucură de libertate de exprimare artistică, atmosferă prietenoasă și diversitate a persoanelor intervievate.

Prezentări
Promovarea participantului / delegatului în cadrul unei prezentări de trei minute în fața publicului profesionist.

Call for Projects
Prezentarea în 10 minute a unei idei/inițiative de proiect pentru care participantul își caută parteneri. Prezentarea trebuie să conțină: o scurtă prezentare a companiei/instituției, o scurtă descriere și tipul proiectului (teatru, dans, muzică, stradă etc.), durata și partenerii vizați.

Speed networking (29 IUNIE)
O serie de întâlniri rapide și concise care facilitează schimbul de informații și construirea unei liste importante de contacte într-o perioadă scurtă. O întâlnire durează zece minute și puteți opta pentru până la zece întâlniri pe zi.

Spațiu expozițional
O noutate din acest an este prezenţa unui spaţiu expoziţional care va include echipamente de sceno-tehnică.

keyboard_arrow_up