Retrospectiva FITS30 – 2009 – 2013

A XVI-a ediţie FITS s-a desfăşurat în 2009 cu tema „Inovaţii„.

Printre invitaţii de marcă ai acelei ediţii s-au numărat şi senegalezii de la Kondiof Inter Village, o nouă ţară venită în premieră la FITS.

S-au adăugat uimitoare spectacole de stradă, şi nume premiate la nivel internaţional în teatru sau dans contemporan.

Printre ele şi „Leonce şi Lena”, pus în scenă la Teatrul de Comedie Bucureşti, în regia lui Horaţiu Mălăele, un spectacol ce a avut premiera chiar în cadrul acelei ediţii de FITS, în mod cu totul excepţional.


În 2010 ne-am pus cu toţii „Întrebări”. Despre lumea care ne înconjoară, despre direcţia în care merg artele spectacolului, despre noi înşine.

Apare Ziarul Orizontal, un proiect semnat de Dan Perjovschi pe peretele interior al curţii Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Abia din anul următor, în 2011, Ziarul Orizontal trece pe zidul exterior al curţii şi devine acest simbol al artei moderne din Sibiu.

Pentru prima dată în istoria FITS, este prezent în selecţia oficială un spectacol din Emiratele Arabe Unite. Şi tot pentru prima dată se organizează şi un târg de carte în perioada FITS, Sibiu Book Fest.

Dintre evenimentele acelei ediţii memorabile notăm doar spectacolele semnate de Peter Brook, Eugenio Barba sau Pippo Delbono.

Ediţia a XVIII-a a avut loc în 2011 şi a vorbit despre „Comunităţi”. Comunitatea sibiană care a adoptat acest festival încă de la prima ediţie, comunitatea artistică internaţională care a participat activ în fiecare an, comunitatea europeană care a susţinut Sibiul pentru Capitala Culturală Europeană în 2007. Toate aceste comunităţi şi multe altele s-au intersectat la Sibiu.

La ediţia din 2011 s-a jucat şi (deja) celebra montare „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete, alături de „O noapte furtunoasă” în regia lui Alexandru Dabija şi „Furtuna” în regia lui Victor Ioan Frunză.

Tot atunci, fiind Anul Cioran, s-a jucat şi „Ispita Cioran” pe scena de la Sibiu. Şi tot în 2011 a apărut secţiunea „Teatrul de la miezul nopţii”, o serie de spectacole care se terminau târziu în noapte.

Ediţia a XIX-a s-a desfăşurat în 2012 sub tema „Crize: Cultura face diferenţa!”.

La acea ediţie s-a jucat în avanpremieră spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete, premiera fiind la Festivalul de la Edinburgh.

Tot în 2012, israelienii de la Vertigo Dance Company vin cu două spectacole în cadrul FITS: Null şi Mana.

Apare, în premieră, o secţiune de film, împreună cu TVR Cinema şi un sezon baroc, parte din programul Sibiu Baroc Update.


Ediția cu numărul 20 a stat sub semnul dialogului. Nu doar că tema din 2013 a fost ”Dialog”, însă FITS a dus la un alt nivel relațiile cu toți prietenii și partenerii festivalului.

Probabil cel mai important pas făcut la acea ediție este apariția Aleii Celebrităților, un prilej de celebrare a marilor personalități artistice care au marcat artele spectacolului la nivel internațional.

Primele 7 nume care au primit stele pe Aleea Celebrităților au fost Ariane Mnuchkine, Eugenio Barba, Sasha Waltz, Silviu Purcărete, Declan Donnellan, George Banu și Nakamura Kanzaburo XVII.

keyboard_arrow_up