Retrospectiva FITS30 – 2014 – 2018

A 21-a ediţie a FITS a venit cu o nouă premieră: Festivalul a avut loc în prima jumătate a lunii iunie, cu câteva săptămâni mai târziu decât în anii precedenţi. Totul în căutarea unei clime prietenoase, care să permită buna desfăşurare a grandioaselor spectacole de stradă.

Tema din 2014 a fost „Unicitate în diversitate„, iar FITS a ajuns la peste 380 de evenimente selectate, în 66 de spaţii, cu artişti veniţi din 70 de ţări.

Printre aceştia şi israelienii de la Batsheva Ensemble sau Cisne Negro Dance Company din Brazilia.

A fost ediţia care i-a adus în acelaşi timp la Sibiu pe Neil LaBute, Peter Stein sau Pippo Delbono, care a avut o memorabilă conversaţie cu regretatul George Banu.

Numele de pe Aleea Celebrităţilor adăugate în acel an: Martin Hochmeister, Peter Brook, Krystian Lupa, Gigi Căciuleanu, Lev Dodin, Peter Stein şi Radu Stanca.

Ediţia din 2015 a avut ca temă „Growing smart„. Un festival ajuns la a 22-a ediţie, care îşi propunea pe atunci nu doar să continue să crească, ci şi să o facă într-un mod smart.
Una dintre premierele acelei ediţii a fost punerea în scenă a spectacolului „De ce n-o facem în drum?” în regia lui Neil LaBute. Era pentru prima dată când reputatul dramaturg, unul dintre cei mai jucaţi din lume, regiza un spectacol în România.

Neil LaBute revine anul acesta la Sibiu, să fie #ParteDinMiracol la #FITS30.

2015 era şi anul în care se juca spectacolul-fenomen „Antisocial”, o idee devenită trilogie socială sub coordonarea lui Bogdan Georgescu (alături de #minor şi Mal/praxis).

Aleea Celebrităţilor a adunat 5 noi nume: Klaus Maria Brandauer, Eimuntas Nekrosius, Joel Pommerat, Neil LaBute şi Kazuyoshi Kushida.

Nu în ultimul rând, în 2015 a apărut o nouă structură asociată FITS: Platforma de cercetare doctorală în artele spectacolului şi management cultural.

Ediția din 2016 a avut drept temă centrală ”Construind încredere”. Fără încrederea publicului, a tuturor partenerilor și a artiștilor care vin an de an la Sibiu, acest festival nu ar fi fost posibil, așa că încrederea este cea care stă la baza celor construite.

La ediția a 23-a s-au văzut și spectacole cheie din istoria Teatrului Național Radu Stanca, precum Lulu sau Metamorfoze, dar și invitați de marcă precum The Actors’ Gang, trupa fondată de Tim Robbins.

L-am avut din nou alături de noi pe Pippo Delbono, de data aceasta cu spectacolul Evanghelia, pe Eugenio Barba și pe Luk Perceval.

Pe Aleea Celebrităților au apărut noi stele, de data aceasta 7 la număr: Alvis Hermanis, Christoph Marthaler, Evgeny Mironov, Thomas Ostermeier, Luk Perceval, Victor Rebengiuc și Tim Robbins.

Ne amintim cu drag de ediţia din 2017, cea de-a 24-a.

Ediţia în care se aniversau 10 ani de Faust şi Metamorfoze, ediţia la care se întâlneau pe scenele de la Sibiu Kibbutz Contemporary Dance Company, Vertigo Dance Company şi Batsheva.

Tema acelei ediţii: „Iubire„. Dintre invitaţii speciali îi amintim pe Mikhail Baryshnikov sau Pippo Delbono.

Pe Aleea Celebrităţilor s-au adăugat numele lui Vasile Şirli, Philippe Genty, Rimas Tuminas, Ohad Naharin, Marcel Iureş şi Robert Wilson.

 

FITS 25 a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Prințul de Wales, actualul Rege Charles al Marii Britanii. Alături de această distincție a fost și Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Ediția s-a desfășurat sub tema ”Pasiune” și a adus la Sibiu artiști din 73 de țări. Festivalul a ajuns în acel an la peste 525 de evenimente și a adăugat 6 noi stele pe Aleea Celebrităților: Peter Sellars, Mikhail Baryshnikov, Isabelle Huppert, Wajdi Mouawad, Ioan Holender și Hideki Noda.

La ediția din 2018 a avut premieră spectacolul ”Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete și tot atunci s-au văzut spectacole precum Regele moare cu Victor Rebengiuc în rolul principal sau Stage Dogs cu Marcel Iureș și Florin Piersic Jr.

keyboard_arrow_up