Expoziția In Memoriam George Banu este deschisă până pe 2 iulie la Muzeul Brukenthal.
Articol scris de Andreea Stoișor, voluntar în cadrul departamentului de Comunicare FITS
In memoriam teatrologului, eseistului şi profesorului universitar George Banu
(n. 22 iunie 1943- d. 21 ian. 2023)
Teatrul, reflecţie a vieţii însăşi, învăluie spectatorul şi actorul în misterul nedesluşit a acesteia. În acest an, ediţia aniversară a Festivalului Internaţional de Teatru este dedicată personalităţii remarcante de reputaţie mondială pe nume George Banu. Reprezentând un geniu al teatrului, George Banu a fost un profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, în Paris, consultant al Festivalului Internaţional de Teatru, preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi eseist, concentrându-şi critica asupra regiei moderne şi a exemplelor sale demne, printre care Brook, Strehler, Grotowski. Extrem de iubit în Sibiu, pe 22 iunie, ziua în care și-ar fi sărbătorit a 80-a aniversare, oamenii i-au adus omagiu lui George Banu pe Aleea Celebrităţilor, spaţiul realizat pentru celebrarea şi recunoaşterea personalităţilor implicate în favoarea comunităţii noastre.
George Banu şi Lumea Teatrului
Vizionarismul lui George Banu este comentat de Sever Voinescu în introducerea din cartea:,, George Banu-Scena Lumii’’. Prin intermediul perspectivei sale cuprinzătoare, teatrul este lumea, împletindu-se într-un ,,continuum spaţiu-timp’’.
Sever Voinescu:,, Pentru George Banu teatrul şi lumea, sub tirania sublimă a spiritului omenesc, constituie mediul de viaţă, coerent şi elastic, al speciei noastre.’’
Cu ajutorul talentului său de observator, spaţiile teatralizate de acesta sunt muzeele, sălile de expoziţii, parcul, strada, restaurantul, de asemenea, şi camera de hotel. Prin expertiza sa teatrală, George Banu a putut anticipa potenţialul scenic în orice loc pe care îl observa. Însă, prin vizionarismul său a reuşit să diferenţieze locurile care aveau potenţial teatral de cele care nu deţineau asemenea ”har scenic”. Sever Voinescu menţionează in introducere următorul citat: ,,dar ceea ce îl face pe George Banu să fie, de fapt, un om cultural deplin… este că oricât i-ar fi teatrul necesar nu-i este suficient’’. Insuficienţa derivă din ambiţia înnăscută a omului înzestrat cu capacităţi intelectuale de a fi mereu în căutarea cunoaşterii, deoarece aceasta este izvorul vieţii.
În concluzie, prin cunoaştere, George Banu s-a desăvârşit.