Foto: Ovidiu Matiu
Text de Alina Popa
Celebra tragedie shakespeariană cu trei personaje inspirate din viața reală, regii Macbeth, Duff și Duncan este pusă în scenă la FITS2023, la mai bine de 400 de ani de la prima reprezentație, de compania de teatru Tiyatro BeReZede, în regia lui Doğu Yaşar Akal, într-o versiune în care realitatea grotescă este redată de savuroase note comice, uneori absurde.
Producția turcă reduce semnificativ numărul personajelor, pe scenă evoluând un simpatic cuplu MacBeth, protagoniști conectați conștient și în subconștient în planul dramatic al misiunii lor presărat cu note spumoase, de un umor care desfată din plin publicul. Actorii Erkan Uyanıksoy și Elif Temuçin excelează în roluri care le îngăduie să exploreze o bogată serie de tipologii sociale, prin diverse stiluri vestimentare și limbaje în nuanțe izbitoare și foarte expresive, de la mimică, limbaj corporal, interjecții.
Acțiunea se petrece într-un dormitor, cuib al unui cuplu care trăiește la fel de intens în realitate ca și în plan imaginar. Scenografia semnată de Lucile Larour construiește intimatea soților MacBeth, un pat cu lămpi, două măsuțe și câteva obiecte prinse de umerașe albe suspendate feeric: o plantă, o găleată cu apă, hârtie igienică și o crinolină pe post de abajur. Momentele îndelungi de insomnie oferă cadrul perfect în care personajele evoluează în scene unde trăirea bucuriei, a distracției, a complotului și a frământărilor este totală.
Spectacolul este construit cu multă creativitate, atât prin recuzită, costumele semnate de Patricia Ulbrich dar și prin jocul excitant de lumini al aceluiași Doğu Akal, un spectacol abracadabrant, îndepărtat cu mult de tragedia lui Shakespeare. Realitățile soților MacBeth sunt viu colorate și înveșmântate ingenuu într-o umanitate firească, a tuturor posibilităților.
Interpretarea de excepție a actorilor turci este aplaudată tumultos de public, căruia, dincolo de tonalitatea înfierbântată, ușor delirantă a spectacolului, i se propune o temă de reflexie asupra vieții efemere, căci, “o umbră călătoare-i viața”.