Foto: Alejandro Guerrero

Text de Alina Popa

Genialul spectacol al lui Alexis Michalik prezintă povești țesate magic într-un ritm care îți taie respirația și personaje care ne transportă într-o călătorie în timp și spațiu, cu multiple popasuri în trecut și în prezent. Regizorul franco-britanic este și autorul cărții cu titlul omonim, o adevărată vânătoare de comori literare pusă în scenă cu mult succes pentru prima dată la Festivalul OFF de la Avignon în 2012. 

În spațiul scenic sunt așezate cinci scaune cu design simplu, linii rectangulare perfecte, un suport cu haine pe care fiecare personaj le va purta în diverse dimensiuni spațiale și temporale și o tablă pe care vor fi scrise cuvintele cheie ale fiecărei scene. Tăcerea instalată la începutul spectacolului este imediat spartă de apariția bruscă a personajelor care își intră în rol, în propria poveste care se conectează printr-un mecanism pointilic în micropovești, oferind cu măsuri atent cântărite de Michalik, indiciile necesare pentru a descoperi adevărul legendei care le leagă magnific destinele.

Tema promite incitarea imaginației spectatorului, asigurând fidelitatea atenției până la final: tânărul Martin Martin trebuie să își îngroape tatăl și descoperă un caiet scris de mână care îl va conduce într-o călătorie prin istorie și continente. Mai târziu, după cincisprezece ani, o mamă și o fiică dispar în mod misterios. Firul poveștii întortocheate ne poartă în deșertul algerian, apoi în departamentul Ardennes, din nou pe un alt continent, în Quebec și din nou în ținutul european, în Marseille. 

Arta de a povesti / Le porteur d’histoire – combină personaje celebre și mai puțin celebre, invitându-ne să recitim istoria prin ochii lui Martin Martin și a fratelui său Henri, ai Aliei și a fiicei sale Jeanne, din perspectiva tânărului scriitor Alexandre Dumas și a misterioasei Adélaïde. Cei cinci actori ne poartă în epoci diferite, prin costumele pe care le îmbracă pentru a da viață unei multitudini de personaje. Moștenirea culturală este păstrată în secret, trecând testul timpului, descoperirea misterului legendar aduce lumină, pace, o așezare sufletească necesară personajelor purtate în noi aventuri revelatoare de sens, de conturare a propriilor identități. Răsturnările de situații și multiplele referințe istorice și literare garantează reușita unui spectacol care devine o experiență în sine. Interpretările de excepție ale actorilor tonici, fluiditatea și viteza amețitoare cu care aceștia trec de la un personaj la altul, dintr-o dimensiune temporală în alta sunt alte ingrediente ale reușitei spectacolului puternic amprentat de regizorul Michalik. Dialogurile puternice și frecvente alternează cu scurte momente monologale emoționante prin care luăm și mai mult parte la adâncimea trăirilor personajelor.

Spectacolul este plin de o exaltare continuă care vorbește cu vitalitate despre puterea imaginației și a cărților. Fiecare poveste are propriul traseu secret, se încrucișează una cu cealaltă, se completează și se înglobează ca în păpușile Matrioșka. Într-un stil deloc derutant, Michalick ne poartă pe tărâmul plăsmuirilor, al legendelor, al fuziunilor culturale prin care revelările generează și mai multă sete de cunoaștere, acolo unde se află izvorul vieții.