Text de Alina Popa
Am pornit cu mult entuziasm în această călătorie de voluntariat în cadrul FITS, anul acesta fiind prima mea participare. După mai bine de zece ani de când am vizitat ultima dată Sibiul, am descoperit un oraș în straie de sărbătoare și o familie numeroasă de voluntari. MediaHub, epicentrul activității departamentului de PR & Comunicare, amplasat pe Cea mai frumoasă stradă din Sibiu, a devenit un alt acasă, unde am întâlnit oameni deschiși să îmi ofere informații, să aibe timp pentru a sta la povești despre festival, să amâne discuții fiind foarte prinși cu tot felul de comunicate și organizări. A fi voluntar la FITS a însemnat pentru mine o expunere diversificată de experiențe artistice și culturale, întâlniri cu oameni infuzați de vibrațiile festivalului de mulți ani, ori ajunși recent în echipa omniprezentă, în care ideile, recomandările sunt împărtășite. Dincolo de efervescența festivalului, la Media Hub, s-a creat un microunivers al nostru în care agenda zilei este făcută și refăcută de câteva ori, cu ochii pe ceas, să ajungem la timp la următorul spectacol ori eveniment. Am fost uimită de ritmul calm al voluntarilor și al sibienilor în general, care trăiau din plin acel festina lente cu care eu nu sunt obișnuită, fiind în alertă mai tot timpul.
Spectacolele stradale au adus multe povești prin culoare, lumină, muzică, prin incursiuni în trecutul istoric al personalităților românești – Proiectul Moștenirea al trupei Teatrului Masca, prin veselia și dansul Acordeoniștilor francezi, ori prin salutul Celor Trei Purceluși, menționând aici doar câteva dintre cele la care am luat parte cu o curiozitate insațiabilă. Am privit cu uimire numere de circ, am simțit energia exuberantă a dansatoarelor de flamenco, gravitația sfidată prin dansul elegant și maiestuos al artiștilor chinezi, alături de un public, înveșmântat în emoții line, puternice, electrizante, care ne aduceau mai aproape, prin crearea și recrearea legăturilor dintre noi, artiști, spectatori, voluntari, în acest minunat și ardent context multicultural. Călătorind în spațiul exhaustiv al poveștilor alături de personajele lui Alexis Michalik, impregnată de suferința Julietei, adolescenta răzvrătită, am trecut porțile magice ale renașterii lui Faust în viziunea regizorului nipon Akihiro Yamamoto. Pregătită cu instrumentele magice: un carnețel și un pix cu gel, la capăt cu prietenul zâmbăreț Panda, luam notițe, scriam idei, pășeam pe scenă ca un actor invizibil, ubicuu și omniscient, la fiecare spectacol.
M-am întrebat de ce această ediție poartă tema Wonder și ce semnificație a avut această temă pentru mine, unul dintre voluntarii care au împăzit străzile Sibiului, sălile Filamornicii, ale teatrelor, bisericilor și spațiilor culturale care au găzduit spectacole de dans, muzică, teatru, expoziții, instalații, semnate de artiști autohtoni și internaționali. Am găsit răspunsul în privirile și zâmbetele oamenilor, în bucuria întâlnirilor cu colegi voluntari, cu prieteni noi și mai vechi, în emoțiile uneori cutremurătoare, alteori euforice, evanescente, într-una dintre cele mai încântătoare versiuni ale Rapsodiei Române în interpretarea tinerilor artiști taiwanezi Harmonica Rapsody, în momentele liniștite și adâncite ale folclorului și portului popular sibian, în care am rămas îndelung cufundată alături de prezența caldă a muzeografei Muzeului Astra ori în seninătatea și răbdarea ghidului Turnului Sfatului. Am încheiat experiența de voluntariat la FITS 2023, cu recunoștință și gratitudine pentru cei care au contribuit la acest mélange feeric și fascinant al artelor și culturii, pentru cei care m-au găzduit, m-au ghidat și mi-au dat ocazia să scriu despre și să fiu parte din povestea festivalului. Wonder, da, a fost despre FITS, despre spectacole, a fost despre fiecare dintre noi, artiștii de pe scenă, public, organizatori, personal tehnic, voluntari, autoritățile și instituțiile partenere. Festivalul s-a încheiat, tema însă, dăinuie, pentru că noi suntem minuni și generăm momente minunate în existența cotidiană a fiecăruia, umplută cu frumos, cu creații, cu file scrise prin întâlniri întâmplătoare, prin inspirație, muncă, efort, prin ceea tot ceea facem, prin trăiri înălțătoare, terifiante, diafane, seducătoare. Viața e o minune pe scenă și în afara ei, ca voluntar la FITS, am avut imensa oportunitate să pot surprinde frânturi fascinante ale ambelor dimensiuni.