FITS Talks 2024: Marius Chivu de vorbă cu Vicențiu Rahău & Dan Bartha

FITS Talks, seria de conversații și interviuri relaxate, a căror gazdă este scriitorul Marius Chivu, continua și la această ediție a Festivalului. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, și cu același partner, Vodafone, publicul poate asista LIVE la o serie de discuții interesante și antrenante despre festival cu unii dintre cei mai importanți invitați.

Ne și le puteți urmări, live, pe pagina de Facebook FITS, în fiecare zi, de la ora 13, și, ulterior, pe canalul nostru de YouTube.

Prima ediție a emisiunii din 2024 a avut doi invitați din echipa de organizare: Vicențiu Rahău, selecționer și coordonator al secțiunii Indoor din cadrul FITS, și Dan Bartha, selecționer și coordonator al secțiunii Outdoor din cadrul FITS.

Vicențiu Rahău a povestit cum a început această carieră, acum 12 ani, cu o propunere-surpriză venită de la Constantin Chiriac, președintele FITS, după terminarea unui master de profil. De asemenea, publicul a putut afla că, atunci când ia in considerare un spectacol pentru selecția în cadrul FITS, Vicențiu se gândește ce-ar spune domnul George Banu, apoi la tatăl său, un om fără experiență vastă în relația cu teatrul contemporan, și, desigur, la părerea lui Constantin Chriac.

Nu în ultimul rând, am aflat că sunt spectacole a căror prezență în FITS se întâmplă și după ani de negocieri sau programări, că se ține cont ca evenimentele din cadrul programului final să poată satisface orice gusturi ale iubitorilor de arte ale spectacolului, iar pregătirea unei ediții de festival se întâmplă cu mult timp înainte. Vicențiu Rahău a povestit câteva detalii despre ce înseamnă organizare și selecție, evenimente neprevăzute, dar și că în perioada apropiată festivalului primește până la 200 de emailuri pe zi.

La final, invitat la un exercițiu de imaginație, Vicențiu a spus că spectacolul în care i-ar plăcea să trăiască pentru o vreme este Faust, în regia lui Silviu Purcărete: ”acest spectacol îmi pune din ce în ce mai multe întrebări despre viață”.

Dan Bartha, selecționer și coordonator al secțiunii Outdoor la FITS de 14 ani, a fost următorul invitat la FITS Talks, în prima ediție din 2024. Fără să aibă la bază o pregătire formală artistică, constănțeanul Dan Barta, un inginer mecanic, a ajuns la Sibiu și a intrat în echipa Casei de Cultură a Studenților, alături de Constantin Chiriac, în primii ani de FITS.

După un deceniu petrecut în biroul departamentului Logistică, Dan a dezvoltat o pasiune pentru spectacolele de stradă și a ajuns să coordoneze toată această parte a Festivalului – cea cu care cei mai mulți spectatori au ocazia de a interacționa zilnic pe perioada FITS. Am aflat că poate cel mai important criteriu de selecție pentru această secțiune de spectacole este povestea, ”Spectacolele trebuie să aibă o poveste. Acrobațiile sau efectele speciale pot fi oricât de spectaculoase, dar povestea este cea care atrage publicul”.

keyboard_arrow_up