Conferinţă de presă: Sezonul Polonia – România

Octavian Saiu: Bine ați venit la prima ediție a conferinței de presă dedicată unei teme despre prietenie. Prietenia între oameni, artiști, prietenia între suflete care există împreună dincolo de orice granițe. În spiritul acestei prieteni vom celebra sezonul polonez 2024 – 2025, care aduce împreună acesti artiști reuniți sub semnul culturii care naște raporturi firești între noi. Avem reprezentați ai culturii române și poloneze. Am avut de-a lungul timpului oaspeți importanți din Polonia. Avem 7 profesori de la 7 universități din Polonia în acest an. Oameni cu deschidere față de FITS și cultura românească. Prezența cea mai constantă este aceea a unui artist care a revenit de mai multe ori. M-am mirat de cum a reușit să găsească energie pentru ziua de mâine dna ministru RT. Domnul președinte ICR, Liviu Jicman, este un om care aparține unei familii foarte profund legată de teatru. Îi mulțumesc domnului Liviu Jicman pentru susținere și mai ales pentru prietenie. Mai e cineva aici. Este omul care reprezintă noțiunea de prietenie, omul care primește aplauze atunci când recită un poem, dar mai ales atunci când simțim toate gesturile extrordinare pe care le face, pe care nici nu le știm. Mă refer la Constantin Chiriac. Îl invit pe el să spună câteva cuvinte despre acest moment și despre sezonul care înseamnă atât de mult pentru atâția artiști care se vor reuni și culminează cu ce se întâmplă aici, la FITS.

Constantin Chiriac: Noi ne dorim să meargă lucrurile bine pe pământ. Însă fără ajutorul celui senin nu reușim. Tot ceea ce facem este făcut cu energie și pasiune. Iată, e prima conferința de presă și nu am bănuit că o să avem aceste personalități astăzi de față și o să vorbim despre sezonul polonez care a început ieri la Sibiu. Am avut onoarea să cunosc marea cultură poloneză și nu întâmplător spun marea. Am avut șansa să vizitez cele 16 orașe din Polonia în contextul unei competiții atât de frumoasă și de celebră. Rar am văzut așa artiști și am fost președinte de juriu și în Franţa și în Spania. Am învățat de la polonezi ce înseamnă spectacol de stradă. Am adus în 1997 unul dintre cele mai importante spectacole de stradă. Am adus nume excepționale care au marcat istoria culturii poloneze, unele sunt și pe Aleea Celebrităților. Au fost un exemplu de ce înseamnă creșterea calității publicului într-o comunitate. Este o mare plăcere să avem această întâlnire chiar în deschiderea festivalului și sper să putem aduce după aceea proiecte pentru că avem atâtea de oferit și primit pentru ca domnul Public să poată să primească și artiștii să lucreze proiecte foarte bune. Avem spații de lucru. Aseară au fost live peste 100.000 oameni, am făcut o monitorizare. Cred că este un motiv să ai un somn bun noaptea. 

Octavian Saiu: deși nimeni nu doarme la festivalul acesta. Acesta e paradoxul. E momentul să o invit pe doamna Ministru Hanna Wróblewska

Hanna Wróblewska: Vă mulțumesc pentru că participați la acestă conferință. Am început să implementăm acest program de ieri, alături de Raluca Turcan și Liviu Jicman. Am avut o prezentare de picturi la muzeul Brukenthal prezentând arta poloneză. Ieri și astăzi de fapt, publicul acestui festival va avea posibilitatea să vadă spectacolul „Angajații” care aparține lui Lukasz Twarkowski. Mâine vom prezenta și alte 3 spectacole ale Academiei din Varșovia. Pe parcusul a 16 luni, sezonul va prezenta diferite piese ale culturii polone. Pentru mine a fost foarte important să deschidem sezonul aici la Sibiu. Am avut un concert pe 3 martie la Ateneu și am avut expoziții la Cluj și Iași  care aparțin unor artiști polonezi. Muzicienii polonezi vor participa la festivalul din Cluj, la Festivalul Enescu, şi în septembrie la festivalul Astra. Vor fi evenimente și în aproape toată Polonia. Un astfel de program nu ar fi posibil fără o amplă cooperare. ICR din Varșovia este unul dintre institutele cu care colaborăm foarte bine de mulți ani și au început să creeze unul dintre cele mai importante instituții din țara noastră. Nu este doar vorba de acest sezon, ci și începutul unei cooperări de durată. 

Octavian Saiu: Mulțumim. Ceea ce contează cel mai mult în viață este prezența. Iar dumneavoastră ați găsit resurse de timp și energie. Poate e coincidență, poate nu, dar și în Polonia și în România spunem doamnă ministru al Culturii. Doamna ministru a Culturii din România, aveți cuvântul. 

Raluca Turcan: Unde aș fi putut fi în altă parte dacă nu aici? Dacă nu la FITS? Pentru mine deopotrivă ca româncă și ca ministru al Culturii, FITS este un motiv de mândrie națională și e un simbol al culturii apreciat peste tot în lume. Mulțumesc lui Constantin Chiriac și echipei FITS, mulțumesc Constantin Chiriac și echipei teatrului național Radu Stanca. Mulțumesc celor care pun umărul de 30 de ani la realizarea acestui proiect. Octavian, ești un prieten atât de devotat încât dacă tu nu ai fi aici, festivalul ar fi mai sărac și oamenii ar resimți lipsa cuvintelor pline de greutate. Mulțumesc maestrului Matei Vișniec care este parte a moderării uneor conferințe excepționale. Distinsă doamnă Ministru, care e cel mai important element pe care l-am putea aduce în fața presei și prietenilor FITS? Prietenia dintre România și Polonia. Prietenia care din fiecare colț din Sibiu și mediul digital vibrează. România și Polonia sunt țări prieteni, sunt membre NATO și UE, parteneri strategici de 15 ani de zile, dar cu toate acestea am simțit nevoia aprofundării relații de prietenie. Cum altfel decât cu acest sezon care debutează la Sibiu, la FITS. Prezența poloneză în FITS este semnificativă. Expoziția de la muzeul Brukenthal este incitantă și emoționantă. Aș mai menționa ceva. Astăzi este ziua lui Emil Pantelimon și vă felicit domnule Chiriac pentru că ați ales să deschideţi festivalul alături de Corul Madrigal. FITS este cel mai puternic ambasador cultural pe care România îl are și nu sunt vorbe exagerate. Sunt realități. Ne uităm la numărul de participanți, la proiecte, este cel mai puternic din România și relevant la nivel internațional. O prietenie nu poate exista fără suflet și sufletul sunteți dumneavoastră, domnule Chiriac. De fiecare dată mă întâlnesc cu dumneavoastră vă zic un puternic mulțumesc. Țin să mulțumesc voluntarilor, fără de care nu ar fi fost posibil acest eveniment. Nume grele sunt prezente în festival și acest lucru vă distinge în tabloul proiectelor de calitate din Româniq. Aseară am avut două personalități: Tim Robbins și Pippo Delbono, oameni care fascinează în lumea teatrului și filmului. Oameni care ne-au inspirat și ne-au emoționat. Invitați de marcă urmează și ne vor încânta în fiecare zi a acestui festival. Abia aștept să îmi încarc sufletul și mintea cu spectacolele lui John Malkovich, Isabelle Adjani și Jon Fosse și cu fiecare om care a ales în aceste zile Sibiul. Îmi doresc ca dincolo de prezența la FITS, sezonul cultural RO – PL să strălucească atât în RO, cât și în PL. Suntem parteneri prin cele 2 instituții culturale și cred că românii și polonezii vor fi mai prieteni. 

Constantin Chiriac: să știți că avem și un program special de 7 ani pentru militarii NATO de pe teritoriul României. Avem 3000 de abonamente pe care le punem la dispoziția lor online. Putem contribui pe platforma digitală inclusiv cu prezență poloneză și putem face asta și în Polonia. Avem propuneri și din partea teatrelor din Franţa și Anglia. Va fi o inițiativă bine venită, asta pentru a fi atenți la fiecare care a venit pe teritoriul nostru. 

Raluca Turcan: extraordinară idee. FITS se distinge de alte evenimente culturale prin componenta educațională, pe care doar domnul Chiriac putea să o surprindă atât de profund. Platforma pentru cercetare care este un creuzet al întâlnirii dintre cercetători, oameni de cultură, profesori, avea nevoie de un cadru legal și chiar zilele trecute am înființat institutul pentru artele spectacolului sub cupola Academiei Române, care va oferi partea legală pentru domeniul culturii, artei teatrale. 

Octavian Saiu: țin să-i mulțumesc dnei ministru pentru că s-a concretizat acest proiect. Mi-a plăcut un cuvânt care a revenit în discursul lui Raluca Turcan: suflet. Nicio școală nu poate învăța să punem suflet. Un om cu suflet și de suflet care vine pentru prima dată aici, dar despre care am auzit de multe ori și despre care se vorbește atât de frumos: Olga Wysocka, directorul Institutului Adama Mickiewicza.

Olga Wysocka: mulțumesc pentru această prezentare. Ieri, la deschidere, m-am simțit în Rai. Sunt impresionată. Mă aflu pentru prima dată aici la Sibiu și văd atâția oameni. Îmi amintesc când a devenit capitală europeană.

Constantin Chiriac: toate problemele la candidatură s-au transpus într-o decizie pentru ca noi să avem posibilitatea de a organiza acest festival în 2007-2008. Dacă analizam jurisdicția, România avea permisiunea doar pentru 2010.

Octavian Saiu: Dacă pui suflet și inimă în ceea ce o să faci, o să reușești.

Olga Wysocka: e un exemplu pentru noi toți, dacă vrem să facem ceva, haideți să facem. Sunt directorul institutului Adama Mickiewicza. Avem deja relații cu alte personalități, pentru noi înseamnă și construirea de relații între țări. Avem mulți prieteni în comun. Fac legătura cu foarte multe discuții pe care le-am avut ieri. Relațiile sunt foarte importante pentru noi, dar mai ales prietenia. Aceasta ne aduce la un loc. Mai ales cu Ministrul Culturii. E foarte important că oferim șanse tinerilor prin aceste relații construite și ne interesează crearea unor legături pentru generațiile care urmează, astfel încât să ne aflăm în acest moment creator și e doar începutul. Mulțumesc tuturor echipelor și oamenilor care lucrează pentru asta. Mi-ar plăcea să învăț mai multe despre cultura românescă și vreau să fiu prezentă la mai multe evenimente organizate în Polonia pentru că sufletul meu se va simți împlinit. Felicitări din nou tuturor oamenilor. 

Octavian Saiu: O imagine atât de consecvent prezentă în lume se datorează Institutului Cultural Român din Polonia şi Institutului Adama Mickiewicza. De la Varșovia, împreună reușesc să ofere lumii marele dar al culturii poloneze. 

Liviu Jicman: Mulțumesc. Aș începe cu o idee pe care a punctat o și doamna ministru Raluca Turcan, unde să ne aflăm mai firesc decât aici, pentru deschiderea acestui program bilateral polonez. Sunt două componente: sezonul Românesc în Polonia și sezonul Polonez în România. Este și o șansă pentru vizibilitatea programului, care e deschide aici la Sibiu și nu orium, ci împreună cu FITS. Cred că este un start foarte puternic. Mulțumesc domnului Constantin Chiriac pentru tot ce realizați. Avem o colaborare veche care sper să fie din ce în ce mai bună datorită faptului că reușiți să creșteți acest festival. Un loc foarte important de întâlnire la nivel global, pe scena lumii. Pe lângă programului dedicat sezonul Polonia România, colaborăm pentru Bursa de spectacole. Așa cum sezonul bilateral oferă o oportunitate foarte bună de întâlnire, de a gândi proiecte împreună, la fel dumneavoastră și FITS realizaţi acest lucru anual și este un lucru foarte important pe care îl oferiți culturii române. Începem să vorbim dialectul teatrului în acest sezon bilateral pe care îl putem organiza pentru prima dată. Suntem 2 națiuni în Europa în sens larg, cât și în UE, care împărtășesc un trecut comun dar și un prezent comun, există un interes foarte mare pentru cultura română din Polonia, nu doar în acest sezon care debutează, ci în general când cultura română este prezentă în Polonia. Este o oportunitate să-i oferim publicului polonez o prezență mai bună a culturii române. Mulțumesc pentru parteneriat Ministrului Culturii și Institutului Adama Mickiewicza. Mulțumesc foarte mult și echipei puternice din Polonia. Mulțumesc și doamnei ministru Raluca Turcan, căci pe lângă toată planificarea alături de Ministerul Culturii am reușit și ați reușit să avem și finanțare pentru acest sezon. Să se aprobe prin HG o suplimentare de buget. Urmează să avem o deschidere la Gdansk a expoziției de picturi Nicolae Grigorescu, vor fi și reprezentații „Hamlet” a teatrului Național din Craiova la Festivalul Shakespeare din Polonia. Suntem prezenți târguri internaționale de teatru. Pe 18 iulie va debuta prezenţa României în cadrul celui mai important festival de film din Polonia. FITS este poate cea mai importantă oportunitate pe care România o oferă acestor întâlniri. Este important să încurajăm intalnirea dintre parteneri, dintre operatori, programe culturale. Prin acest sezon am putut încuraja și parteneriatul în alte domenii artistice, Romanian Design Week de exemplu, care dezvoltă un parteneriat cu un festival din Polonia. Chiar aici, la Sibiu sunt invitați din Polonia care se întâlnesc cu trupe din România. Ce se întâmplă aici înseamnă spații de întâlnire. Sper ca acesta să fie începutul unui mecanism pe care să-l creștem împreună în acordul nostru. 

Constantin Chiriac: Astăzi va ajunge Lukas Twarkowski. Și ne gândim la o coproducție care să fie prezentă și în România și în Polonia. Astăzi este ziua lui George Banu care a fost cel mai bun prieten al României, dar și al Poloniei. Ne-a fost tată și frate și e important să-l sărbătorim astăzi. Nimic nu este la întâmplare. 

Octavian Saiu: Cuvântul pe care nu trebuie să-l uităm este mulțumesc și eu încerc să-l învăț în fiecare limbă. Așa că împreună să rostim aceste particule: dziękuję bardzo (mulţumesc mult în poloneză)

keyboard_arrow_up