Dezbatere: Regândirea leadershipului prin diplomație culturală

Într-o lume globală marcată de războaie și de avansul inteligenței artificiale, leadership-ul cultural se confruntă cu provocări majore, dar are și oportunități unice, au fost concluziile dezbaterii Regândirea leadershipului prin diplomație culturală, o discuție moderată de Cosmin Chivu, profesor asociat la Sands College of Performing Arts, New York (SUA) și Simona Miculescu, președinta celei de-a 42-a Conferințe Generale UNESCO și fostă Reprezentantă Permanentă a României la Națiunile Unite.

Ambasadorii culturali joacă un rol crucial în construirea de punți de legătură, promovarea înțelegerii culturale și valorificarea tehnologiei pentru a păstra și a îmbunătăți patrimoniul cultural. Acest rol este esențial pentru modelarea unui viitor în care diversitatea culturală este respectată și celebrată, în ciuda progreselor tehnologice rapide și a tensiunilor geopolitice.

Simona Miculescu a discutat despre noua semnificație a diplomației culturale în promovarea unor angajamente globale durabile și de impact care transcend granițele politice tradiționale. Ambasadoarea a subliniat importanța incluziunii și împuternicirii în diplomația culturală și a evidențiat necesitatea ca liderii să înțeleagă impactul culturii asupra muncii lor la un nivel profund, care include mediul, comunitățile și lumea întreagă.

UNESCO este considerată cea mai bună platformă globală pentru crearea de politici în domeniul diplomației culturale și pentru promovarea valorilor sale. Miculescu a menționat că liderii implicați în diplomația culturală trebuie să fie comunicatori eficienți, empatici și binevoitori, subliniind că aceste calități sunt esențiale în promovarea diplomației culturale.

Un exemplu de succes al diplomației culturale este înscrierea Ieii Românești pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO, realizată prin eforturile comune ale României și Republicii Moldova. Aceasta campanie a fost susținută de guverne și ONG-uri, demonstrând impactul semnificativ al diplomației culturale la nivel social, politic și diplomatic.

Prioritățile actuale ale UNESCO includ promovarea culturii ca bun comun și asigurarea că aceasta rămâne o prioritate constantă. UNESCO este un partener global esențial pentru instituțiile care promovează cultura și diplomația culturală, având un rol vital în protejarea și promovarea inițiativelor culturale, tradițiilor și industriilor creative la nivel mondial. În timpul pandemiei, UNESCO a creat instrumente pentru a sprijini artiștii și continuă să ofere suport în fața conflictelor și dezastrelor.

Miculescu a subliniat că misiunea UNESCO este de a „planta” semințele păcii în mințile oamenilor, prin cultură, educație, știință, comunicare și informare. Organizația susține artiștii și promovează drepturile omului și libertatea de exprimare, elemente esențiale pentru artiști. Proiectul Internet for Trust, lansat de UNESCO, implică elaborarea de ghiduri generale pentru gestionarea platformelor de streaming și a rețelelor sociale, subliniind importanța reducerii discursurilor de ură.

În final, Miculescu a încurajat implicarea activă a tuturor în programele UNESCO și colaborarea pentru a face o diferență la nivel global. Ea a subliniat că liderii trebuie să fie rezilienți, neînfricați și inspirați, având curajul, perseverența și optimismul necesare pentru a conduce și a determina schimbarea.

Discuțiile din cadrul conferinței dedicată diplomației culturale sunt disponibile în versiune integrală în limba engleză AICI.

keyboard_arrow_up