Teatroskop — O Strategie particularizată pentru partenerii regionali

Teatroskop, inițiat în 2011 de Institutul Francez alături de Ministerul Culturii din Franța și Ministerul European și al Afacerilor Externe din Franța, a fost esențial în întărirea legăturilor dintre Franța și treisprezece țări din Europa de Sud-Est prin artele spectacolului. Această inițiativă, coordonată de Institutul Francez din Serbia cu contribuții semnificative din partea altor institute franceze din regiune, este dedicată revitalizării rețelelor profesionale, încurajării colaborărilor în proiecte și catalizării cooperării artistice. În timp ce Teatroskop începe acest nou capitol, continuă să promoveze expresiile vibrante și contemporane ale artelor spectacolului, cultivând un dialog cultural bogat dincolo de granițe.

Într-un efort ambițios de a încuraja conectivitatea culturală, managerii culturali ai Teatroskop au dezvăluit viziunea reimaginată a programului, punând accent pe o abordare personalizată pentru a îmbunătăți accesul și colaborarea cu partenerii regionali. Această strategie revizuită nu doar că urmărește o integrare mai profundă, dar explorează și potențialul neexploatat pentru formarea de alianțe cu proiecte finanțate de UE.

Caroline Sotta, atașat cultural al Institutului Francez din Serbia, a explicat că Teatroskop este un proiect condus de Institutul Francez, dar aparține unui mandat finanțat de bugetul Institutului Francez, Ministerul Culturii și Institutul Francez din Paris. Institutul Francez este agenția culturală pentru cultura franceză în străinătate, finanțată de Ministerul Afacerilor Externe din Franța, cu sediul în Paris. Institutul Francez din Serbia este o nouă cooperare între Franța și Serbia pentru toate domeniile. Dar Teatroskop operează la nivel regional, nu doar pentru Serbia, ci pentru 13 țări din Europa de Sud-Est.

Teatroskop se concentrează exclusiv pe artele spectacolului contemporan și a fost creat în 2011, finanțarea venind direct de la Ministerul Afacerilor Externe din Franța, Ministerul Culturii și Institutul Francez. Bugetul este anual, similar cu orice Institut Francez. Nu este doar un organism care finanțează, ci și un intermediar și un organizator de proiecte. Zona acoperită de Teatroskop este foarte diversă și eterogenă, incluzând țări din UE, ex-URSS și Turcia. Realitățile pentru artele spectacolului în aceste țări sunt foarte diverse.

Disciplina principală a Teatroskop include circul contemporan, dansul contemporan, publicul tânăr, teatrul de păpuși și artele în spații publice. În timp ce programul este numit Teatroskop, nu se concentrează atât de mult pe teatru, datorită  diversității lingvistice din regiune și a faptului că producțiile teatrale nu necesită întotdeauna suport.

Teatroskop sprijină și facilitează turneele artiștilor francezi în întreaga regiune, având nevoie de implicarea a cel puțin două țări pentru a desfășura un proiect de turneu. Se dorește tot mai mult sprijinirea și facilitarea cooperării, care este înțeleasă pe larg, incluzând coproducția, rezidențele de creație, întâlnirile profesionale și atelierele de cooperare. Ideea este de a crea legături directe între organizațiile din Franța și din regiune.

Un alt aspect important este dezvoltarea capacităților prin ateliere susținute de artiști francezi în regiune sau ajutând artiștii să participe la ateliere sau să se formeze în Franța sau alte țări din regiune. Lipsa școlilor profesionale și a oportunităților de întâlnire cu artiști profesioniști și de schimb de practici este o provocare în regiune. Teatroskop susține și co-organizează sesiuni de networking și showcase-uri în Franța și în regiune, și participă tot mai mult la aceste evenimente profesionale.

Tanja Gavrilović, coordonator de program la Teatroskop, a subliniat că, deși partea cea mai vizibilă a activității este finanțarea proiectelor, există și multe alte tipuri de activități, cum ar fi construirea de parteneriate, consilierea, advocacy și oferirea de suport continuu partenerilor noștri. De asemenea, este esențială informarea și partajarea informațiilor, lucru pe care îl fac pe tot parcursul anului.

Din 2020, Teatroskop a susținut peste 70 de proiecte în patru ani, concentrându-se pe distribuție, cooperare, formare educațională și networking. În ultimii doi-trei ani, s-a pus accent pe creatoare femei și pe spectacolele care reflectă diversitatea societății franceze contemporane. Prioritizează proiectele care combină diferite tipuri de acțiuni, cum ar fi un spectacol turneu unde artiștii conduc și ateliere pentru artiști locali

Teatroskop contribuie și la platformele regionale dedicate circului contemporan, sprijinind inițiativele pentru platformele regionale chiar dacă nu reușesc întotdeauna să obțină finanțare europeană. Platforma „Moving Balkans” este un exemplu de proiect regional de dans, creat de mai mulți actori regionali, care a durat șase ani pentru a se dezvolta. Platforma organizează showcase-uri ale spectacolelor regionale, primul fiind în mai anul viitor în Croația și Slovenia, iar al doilea în 2026 în Serbia.

Teatroskop ajută la stabilirea relațiilor pe termen lung între jucătorii de dans contemporan din regiune și Franța. Abordarea personalizată înseamnă a fi cât mai aproape posibil de nevoile organizațiilor, și nu caută noi parteneri regionali la întâmplare, ci sprijinim inițiativele care sunt semnificative și necesare. 

Teatroskop își propune să fie un facilitator de colaborări și schimburi culturale, oferind suport financiar, consiliere și oportunități de networking pentru a construi o rețea solidă și vibrantă de parteneriate artistice în Europa de Sud-Est. Diversitatea și adaptabilitatea sunt esențiale pentru a răspunde nevoilor diverse ale regiunii.

Discuțiile din cadrul conferinței dedicată proiectului Teatroskop sunt disponibile în versiune integrală în limba engleză AICI.

keyboard_arrow_up